ua en ru

Дефіцит скрапленого газу на світовому ринку збережеться до 2014 р

Ситуація на світовому ринку скрапленого природного газу (СПГ) залишиться складною до 2014 року, коли будуть запущені нові виробничі потужності, а попит на найбільших споживачах Японії і Південної Кореї може знизитися, йдеться в звіті банку Barclays.

Ситуація на світовому ринку скрапленого природного газу (СПГ) залишиться складною до 2014 року, коли будуть запущені нові виробничі потужності, а попит на найбільших споживачах Японії і Південної Кореї може знизитися, йдеться в звіті банку Barclays.

За розрахунками банку, світове споживання СПГ в 2013 році складе 31,1 мільйона тонн, а виробництво - 31,4 мільйона тонн, таким чином навіть незначні перебої в постачаннях призведуть до недостатнього постачання ринку, передає Reuters.

"Світовий ринок СПГ залишається вузьким. Поставки не збільшилися, незважаючи на відкриття двох терміналів у першому півріччі цього року, а підвищене споживання СПГ в Азії та Латинській Америці викликало неодноразове перенаправлення партій з Європи", - йдеться у звіті Barclays.

Світові поставки повинні вирости в 2014 році, оскільки планується запуск чотирьох заводів зі скраплення газу. У той же час, попит у двох найбільших імпортерів СПГ - Японії і Південній Кореї - може скоротитися, оскільки вони планують відновити роботу АЕС.

Спотові ціни на СПГ в Азії та Латинській Америці перевищують 15 дол. за мільйон БТЕ, тоді як європейські споживачі платять менше 10 дол. за мільйон БТЕ.

Нещодавно у Міжнародному енергетичному агентстві повідомили, що світові обсяги продажу СПГ до 2018 року зростуть майже на третину. Зростання дозволить перекрити очікуване в найближчі два роки дефіцит. Нібито зростання поставок почнеться з 2015 року і буде пов'язане з початком експорту СПГ Сполученими Штатами та запуском ряду проектів в Австралії.

Експортна ситуація на ринку СПГ в 2012 року показала зниження обсягів. Це пов'язано з рядом причин: збільшенням споживання внутрішніх ринків великих експортних постачальників, таких як Індонезія і Єгипет; з акціями протесту і збройними сутичками в Ємені; затримкою декількох проектів Анголи і закриттям на профілактичні ремонти ряду підприємств Катару.

У 2015 році будуть запущені експортні програми трьох заводів СПГ, сумарна потужність яких складе 19 млрд кубометрів, однак, згідно з розрахунками МЕА, світова експортна потужність знизиться на 13 млрд кубометрів. І лише до 2018 року світові продажі, за прогнозами агентства, зростуть на 31% до 100 млрд кубометрів.

Нагадаємо, Україна також розраховує вийти на ринок зрідженого газу, як тільки побудує LNG-термінал.