ua en ru

Дефіцит зведеного балансу України у липні скоротився в 2,8 рази - до 263 млн дол., - НБУ

Дефіцит зведеного балансу України у липні 2014 р. скоротився в 2,8 рази і становив 263 млн дол. (порівняно з 735 млн дол. у червні).

Дефіцит зведеного балансу України у липні 2014 р. скоротився в 2,8 рази і становив 263 млн дол. (порівняно з 735 млн дол. у червні). Про це свідчать дані Національного банку України.

"Разом із черговими плановими погашеннями кредиту МВФ (648 млн дол.) це призвело до зменшення обсягів резервних активів на 911 млн дол. Станом на 1 серпня 2014 р. міжнародні резерви становили 16,1 млрд дол., що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 2,4 місяця", - зазначають у НБУ.

При цьому у липні дефіцит поточного рахунку скоротився до 330 млн дол. (порівняно з 1,7 млрд дол. у липні попереднього року).

"Товарний баланс залишається майже врівноваженим четвертий місяць поспіль (-205 млн дол. у липні). Таке ребалансування зовнішньої торгівлі відбулося внаслідок девальвації (РЕОК гривні послабився на 24,6% з початку року) та зниження внутрішнього попиту (виробництво промислової продукції скоротилося на 5,8% у січні-липні 2014 р.). Водночас подальше покращення торговельного балансу стримується обмежувальними заходами у торгівлі з Росією та загостренням ситуації на сході країни", - коментують в Нацбанку.

За даними НБУ, у липні експорт товарів скоротився на 7,4% у річному вимірі (до 4,9 млрд дол.). Як і в попередні місяці зниження відбулося за всіма групами, крім продовольчих товарів, а саме: машинобудування - на 31,5%, зумовлено тенденцією до скорочення поставок за більшістю товарних підгруп у Росію; хімічної продукції - на 34,5%, зокрема добрив (на 56,5%) через зупинку виробництва на найбільших підприємствах сходу України; металургії - на 1,9% внаслідок зменшення поставок труб (на 26,9%) на ринки СНД, а також через те, що низка провідних виробників (Харцизький та Луганський трубні заводи) розташовані в зоні конфлікту на сході України. Водночас експорт чорних металів зріс на 2,6% завдяки поступовому відновленню попиту на світових товарних ринках.

Експорт продовольчих товарів зріс (на 26,2%) переважно через збільшення поставок зернових культур нового врожаю (на 34,1%). Також зростання відбулося за більшістю товарних груп завдяки торговельним преференціям від ЄС. Зокрема внаслідок скасування обмежень на імпорт української соняшникової олії поставки олії, жирів та насіння олійних культур зросли на 35,0%.

Темпи падіння імпорту товарів у липні (5,2 млрд дол.) прискорилися до 31,1% у річному вимірі (порівняно з 17,5% у червні) внаслідок припинення імпортних поставок природного газу із Росії.

На скорочення неенергетичного імпорту (на 26,4% у річному вимірі) впливала низька купівельна спроможність домогосподарств, погіршення фінансових результатів підприємств та зниження державного фінансування. Реальна середня заробітна плата знизилася на 0.4% у першому півріччі, а оборот роздрібної торгівлі в липні скоротився на 10,1% у реальному вимірі.

Падіння імпорту відбулося за всіма основними товарними групами: машинобудування - на 37,0%, зокрема легкових автомобілів - у 2,6 рази; хімічної продукції - на 21,2%, переважно добрив (на 26,0%) та фармацевтичної продукції (на 38,0%); продовольчих та промислових товарів - на 23,6% та 36,3% відповідно. Україна в липні імпортувала природний газ лише з Німеччини та Угорщини (0,2 млрд куб. м).

У липні сальдо торгівлі послугами було сформовано з дефіцитом 69 млн дол. (порівняно з профіцитом 596 млн дол. у липні 2013 р.). Таке погіршення балансу послуг пов'язано зі зниженням кількості іноземців, що відвідують Україну, внаслідок чого надходження за статтею "Подорожі" скоротилися на 82,1%.

У липні сальдо капітального та фінансового рахунку було майже нульовим (+67 млн дол.). Від'ємне сальдо за середньо- та довгостроковими інструментами (358 млн дол.) було компенсовано чистими залученнями короткострокових кредитів (274 млн дол.) та надходженням прямих іноземних інвестицій (169 млн дол.), які були повністю спрямовані в реальний сектор. Крім того, приріст готівкової валюти поза банками становив 85 млн дол.

Завдяки залученням короткострокових кредитів роловер за зовнішніми зобов'язаннями приватного сектору збільшився до 96% (порівняно з 63% у червні). Роловер банківського сектору зріс до 99%, а реального - до 86%.