ua en ru

Дефіцит зведеного платіжного балансу України в II кварталі 2012 р. скоротився до 550 млн дол

Дефіцит зведеного платіжного балансу України в II кварталі 2012 р. скоротився до 550 млн дол. - найнижчого рівня за останній рік, повідомляє Національний банк України. "Дефіцит звіенеого платіжного балансу був профінансований за рахунок резервних активів. У II кварталі Національний банк України здійснив чергове планове погашення кредиту МВФ (580 млн дол.). В результаті за рахунок операцій платіжного балансу за квартал резервні активи скоротилися на 1,1 млрд дол.", - повідомляє НБУ.

Дефіцит поточного рахунку склав 3,5 млрд дол. в результаті продовження зростання високими темпами внутрішнього попиту на імпортні товари інвестиційного призначення, насамперед продукцію машинобудування, крім того, істотно посилився попит на споживчі товари. Збільшення профіциту фінансового рахунку до 3 млрд дол. було забезпечено, насамперед, високими обсягами залучень боргових ресурсів реальним сектором, зокрема по торгових кредитах. В той же час відбулося погашення значних обсягів зовнішніх боргів урядом.

Через істотне уповільнення зовнішнього попиту і несприятливу кон'юнктуру на основних товарних ринках зростання експорту товарів майже зупинилося: він склав 17,8 млрд дол., що тільки на 0,2% більше, ніж в II кварталі 2011 р. (тоді як в I кварталі 2012 р. річні темпи зростання склали 5,2%). В порівнянні з попереднім кварталом, з урахуванням сезонності, експорт товарів скоротився на 4,2%. При цьому вже другий квартал підряд фізичні обсяги експорту були нижчі, ніж у відповідному кварталі попереднього року (на 1,7%).

Читайте також: Уряд заклав у бюджет-2013 курс гривні до долара на рівні 8,11-8,2 грн/дол (відео)