ua en ru

Дефіцит сигарет може призвести до величезних втрат бюджету і збитків виробників, - експерт

Дефіцит сигарет може призвести до величезних втрат бюджету і збитків виробників, - експерт Фото: Мар'ян Заблоцький

На думку експерта, для людей це буде "дуже незручно"

В Україні може виникнути дефіцит сигарет, поки компанія TEDIS Ukraine не відновить повноцінну роботу. Про це журналістам сказав кандидат економічних наук Мар'ян Заблоцький, коментуючи останні дії правоохоронних органів щодо найбільшого дистриб'ютора тютюнового ринку TEDIS Ukraine.

За його словами, можливе виникнення дефіциту є очевидним, і для людей буде "дуже незручно". Експерт додав, що "в доступі до сигарет може бути обмежена істотна частина населення країни".

"Такий жорсткий і безкомпромісний спосіб розправи з компанією, яка сплачує величезні податки, насторожує. Зараз важко підрахувати збитки державного і місцевих бюджетів, а також виробників від припинення роботи TEDIS, але вони, безумовно, будуть. Все буде залежати від того, скільки часу компанії будуть перешкоджати працювати. Більше того, ситуація з дефіцитом тютюнової продукції може завдати шкоди здоров'ю українців. Я помітив, що з прилавків в першу чергу зникають дорогі сигарети, і залишаються дешеві. Нарешті, дефіцит легальної тютюнової продукції може призвести до різкого наповнення ринку контрафактним тютюном", - вважає експерт.

З прогнозом експерта згодні і представники ряду торгових мереж. Зокрема, як заявив начальник сектору зовнішніх комунікацій Управління корпоративних комунікацій корпорації АТБ Сергій Демченко, в магазинах торговельної мережі в останні дні дійсно спостерігається ажіотажний попит з боку споживачів на тютюнову продукцію, що в умовах перебоїв з поставками веде до дефіциту сигарет.