ua en ru

Тиск Росії на Україну буде посилюватися, - голова МЗС Литви

Тиск Росії на Україну та інші країни Східного партнерства буде посилюватися, тому важливо, щоб ця ситуація не випадала з поля зору Євросоюзу. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус на неформальному саміті міністрів закордонних справ країн ЄС, який щойно завершився у Вільнюсі, повідомляє "5 канал".

Глави МЗС ЄС дійшли висновку, що країни Східного партнерства перебувають під значним тиском, тому потребують більш тісної співпраці з Європою.

"Щодо Східного партнерства, ми підтримуємо його. А також висловлюємо солідарність з тими, хто обрав європейський шлях розвитку. Ми і надалі поглиблюватимемо співпрацю зі східними партнерами. Литва прагне зробити все, щоб саміт, який відбудеться наприкінці листопада, став успішним", - заявив Лінкявічус.

"Ми хочемо, щоб наші східні партнери були вільними у своєму виборі чи то економічному, чи політичному. Ми сподіваємося, що вони матимуть гарні відносини зі своїми сусідами , зокрема з Росією. Також ми очікуємо, що вони приїдуть до Вільнюса з бажанням і можливістю виконати дані обіцянки і тісно співпрацюватимуть за нами", - заявила верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Європейського союзу Кетрін Ештон.

У програмі Східного партнерства беруть учать шість країн: Вірменія Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна.