ua en ru

Данилюк заявив про прогрес у переговорах з МВФ

Данилюк заявив про прогрес у переговорах з МВФ Фото: Олександр Данилюк (РБК-Україна)

Україна і МВФ досягли прогресу в питаннях Антикорупційного суду та ціни на газ для населення

Україна на переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ) досягла прогресу щодо антикорупційної реформи та питання ціни на газ для населення. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Данилюк зазначив, що у Вашингтоні (США) провів кілька зустрічей з представниками МВФ, на яких обговорювалися питання Антикорупційного суду, тарифів на газ та бюджетної політики.

"Я вважаю, що у нас з Фондом за останні кілька місяців склався дуже конструктивний діалог по всім цим напрямкам. Ми активно працюємо з їх експертами, а також експертами Венеціанської комісії щодо реалізації ключової для країни антикорупційної реформи. Я можу сказати, що в переговорах намітився прогрес, і крок за кроком по всіх трьох пунктах ми з представниками Фонду відсікаємо спірні питання, наближаючись до формування спільної позиції", - заявив міністр.

За його словами, зараз першочерговим завданням для України є прийняття закону про Антикорупційний суд. Він також підкреслив, що умовами для виділення траншу є Антикорупційний суд і тарифи на газ.

"Бюджет - це не нова умова. Він завжди має бути реалістичним і збалансованим. Це апріорна умова для роботи з Фондом. Як тільки ми закриємо питання по першим двом ключовим пунктам, до України приїжджає місія МВФ, яка не тільки вивчає, як ми виконали передумови, а й проводить перегляд програми - review. Як тільки ми погоджуємо всі умови, приблизно через два тижні проходить засідання ради директорів МВФ (executive board), де приймається рішення про виділення Україні чергового траншу. При цьому в Меморандумі фіксуються зміни, що визначають наші наступні "структурні маяки" - попередні умови (prior actions), які країна має виконати для отримання наступного траншу", - додав Данилюк.

Нагадаємо, раніше Данилюк заявив, що Україна робить все для одержання чергового траншу МВФ вже у червні.