ua en ru

Данилишин порадив Україні провести "шокову терапію" в економіці

Екс-міністр економіки України Богдан Данилишин, який зараз перебуває в Чехії, констатує, що 2013-2014 рр. найбільш оптимальні для заходів "шокової терапії", без яких кожна нова світова криза буде все більше позначатися на економіці держави.

"Як показують результати першої Міжнародної бізнес-конференції ABC: Ukraine & Partners, відгуки в українській і міжнародній пресі - у сучасній команді Президента Віктора Януковича - Сергій Арбузов є найбільш перспективним менеджером високого рівня, який може в перспективі стати керівником уряду України. Представляючи "Державну програму активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр." він показав чітке бачення перспектив розвитку економіки, високий професіоналізм та широкий економічний кругозір", - зазначив економіст.

Данилишин констатував, що Україні сьогодні потрібні реформи, які потрібно було проводити ще на початку 2000-х років.

"Втрачено понад 10 років, тому що всі уряди, в тому числі і те, в якому я працював, думали про політичні перспективи, а не про реальні реформи. Цей і наступний рік найбільш оптимальні для заходів "шокової терапії", без яких кожна нова світова криза буде все більше позначатися на економіці країни", - додав екс-міністр економки.

У зв'язку з цим, за його словами, перелом сировинної експортоорієнтованої низькотехнологічної моделі економіки, закладеної ще з радянських часів, зменшення високого рівня навантаження соціальних виплат на економіку України, яка є однією з найвищих у світі, повна прозорість приватизації державного майна, а в окремих випадках і реприватизація, і пошук ефективного власника, в тому числі і за межами країни, з метою подолання олігархократії та монополізму, повинні стати пріоритетними завданнями.

"І головне - формування середнього класу, який буде втілювати реформи, а не думати як "нагодувати олігархів". Тому вважаю, що якщо хоча б 10% того, що написано в Державній Програмі активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр. Буде виконано - реформування економіки України можна буде вважати успішним", - резюмував економіст.