ua en ru

Д.Медведєв: РФ зацікавлена в тому, щоб Україна користувалася ГЛОНАСС.

Росія зацікавлена в тому, щоб Україна використовувала російську космічну навігаційну систему ГЛОНАСС. Про це повідомив Президент РФ Дмитро Медведєв на спільній прес-конференції з Президентом України Віктором Януковичем в Москві. "Цілком можна було б подумати про використання єдиного навігаційно-тимчасового простору наших країн на базі російської системи ГЛОНАСС", - заявив Д.Медведєв.
Нагадаємо, торік український науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань (Харків) і Російський науково-дослідний інститут космічного приладобудування (Москва) обговорювали реалізацію спільного проекту у сфері супутникової навігації. Про це в листопаді 2009 р. повідомляв генеральний директор Національного космічного агентства України (НКАУ) Олександр Зінченко. За його словами, в першій половині 2010 р. планується вирішити основне питання: який чіпсет необхідно випускати, щоб забезпечити конкурентоспроможність на ринку. Після цього можливе створення спільного підприємства між компаніями.
Підготовка спільного проекту здійснюється два роки. Україна і Росія домовилися розробити спільний проект по створенню об'єднаної системи диференціальної корекції і моніторингу на засіданні підкомісії з питань співпраці у сфері космічної промисловості комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії 4 вересня 2007 р. в Євпаторії. Проект включає використання станцій корекції українського виробництва для уточнення координат систем ГЛОНАСС. Сторони планували створити СП для обслуговування споживачів на території двох країн і підготувати міжурядову угоду по створенню єдиного навігаційно-тимчасового простору Росії і України на базі системи ГЛОНАСС і інших глобальних навігаційних супутникових систем.