ua en ru

Д.Табачник: Зарплата вчителя залежить від навантаження

Навантаження на одного вчителя в столиці за останні два десятиліття зменшилося майже вдвічі. Про це заявив сьогодні міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник під час проведення відеоконференції "Реформування системи освіти: цілі, завдання, очікувані результаті", яка відбулася в Будинку уряду, повідомляє прес-служба Кабміну.
За словами міністра, якщо при тижневому навантаженні 18 годин на початку 90-х ця цифра на одного вчителя в столиці становила 30 годин, то наразі - 16. Навантаження ж на вчителя в середньому в Україні - 14 годин на тиждень, а в деяких регіонах цей показник ще нижчий - 12 годин. Відповідно, від навантаження залежить і заробітна плата педагога. "Раніше вчителі боролись за півтори ставки", - зазначив міністр, констатувавши, що на сьогодні ситуація кардинально змінилася.
Водночас Д.Табачник наголосив, що останнім часом вжито цілу низку заходів, зокрема й ухвалено відповідні урядові рішення, для підвищення престижності педагогічної праці. Серед найбільш вагомих міністр назвав затвердження нового штатного розпису для дошкільних навчальних закладів, який не переглядався понад 40 років. Останні тепер можуть коригувати перелік спеціалістів, які працюватимуть з дітьми, зокрема, в дошкільних установах можуть бути педагоги з естетичного виховання, музики тощо. Також передбачено в закладах, де понад 4 групи, роботу медичного працівника.
Нагадаємо, нещодавно уряд ухвалив рішення про встановлення 20-відсоткової надбавки педагогам, до того ж не лише системи Міносвіти, а й тим, хто працює під егідою інших відомств.