ua en ru

Д.Рогозін: Європейська система ПРО можлива лише за участю Росії

Європейська система протиракетної оборони (ПРО) можлива лише за участю Росії, заявив представник РФ в НАТО Дмитро Рогозін в ході інтернет-прес-конференції, передає РБК.
"Якщо Росія буде виключена, виведена за дужки цієї роботи, це буде не євроПРО, а ПРО-НАТО", сказав Д.Рогозін.
Він додав, що Росія поки не розробила власного плану структури Євро-ПРО. Однак, за його словами, "це питання тримається на особистому контролі президента", а безпосередньо ним займається заступник начальника Генштабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов.
За словами Д.Рогозіна, американський план створення ПРО ставить під загрозу стратегічні ядерні сили РФ, оскільки передбачає присутність кораблів Альянсу з ракетами-перехоплювачами в тому числі в північних морях. Таке розміщення елементів протиракетної оборони викликає подив, оскільки за твердженням самих же представників НАТО, ядерна загроза виходить з півдня, зазначив він. Ігнорування того факту, що гонка оборонних озброєнь представляють таку ж небезпеку, як і гонка наступальних, проявилося і в застереженнях, внесених до преамбули резолюції Сенату США про ратифікацію договору СНО-3, вважає Д.Рогозін. "Зміцнення щита завжди призводить до бажання зміцнити і меч", - сказав він.
Політичне рішення про створення системи ПРО в Європі з участю Росії буде прийнято, ймовірно, вже в найближчі півроку, зазначив Д.Рогозін. Спільна доповідь експертів Росії і НАТО по можливості співпраці в сфері ПРО намічений на червень 2011р. "Якщо результати доповіді будуть негативними, то Росії доведеться піти на створення нових видів озброєнь, які дозволять подолати будь-яку систему протиракетної оборони", - уклав представник РФ в НАТО.