ua en ru

Д.Кемерон: Заборона на розгортання сухопутних військ в Лівії значно ускладнює операцію союзників

Заборона на розгортання сухопутних військ в Лівії ускладнює кампанію міжнародної коаліції в цій країні. Таку думку висловив прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, передає РБК з посиланням на Sky News. За його словами, обмеження, передбачувані резолюцією ООН з Лівії, означають, що союзники не можуть "повністю визначити вихід" бойових дій. Як пояснив глава британського уряду, Рада Безпеки ООН дозволила союзникам приймати "всі необхідні заходи" для захисту лівійських громадян, але виключила можливість окупації лівійських територій сухопутними військами.

Напередодні Д.Кемерон повідомив, що сухопутні війська Великобританії не братимуть участь в наземній операції в Лівії. Він зазначив, що мова все ще не йде про наземне вторгнення або окупацію лівійської території. В інтерв'ю Sky news глава британського уряду розповів, що країни-члени НАТО і офіційний Лондон, зокрема, не мають наміру йти наперекір резолюції Радбезу ООН. У той же час він повідомив, що необхідно не припиняти підтримку арабського світу. Д.Кемерон уточнив, що підтримка опозиції все ж таки буде надаватися, проте без участі наземних сил.

З 15 лютого 2011 р. у Лівії почалися масові акції протесту проти режиму Муаммара Каддафі. Країна розділилася на дві частини. На заході М.Каддафі, як і раніше користується серйозною підтримкою, однак схід в масі своїй виступає проти нього. Протиборство сторін вилилося у громадянську війну.

17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє авіації М.Каддафі здійснювати польоти над лівійською територією, заявивши, що правитель країни бомбить з повітря мирних громадян. Після цього по військових і промислових об'єктах, які знаходяться під контролем сил М.Каддафі, почала наносити авіаудари міжнародна коаліція. Через деякий час командування коаліцією взяла на себе НАТО.