ua en ru

США різко засудили дії Росії і Китаю при голосуванні резолюції по Сирії

США різко засудили дії Росії і Китаю, які у вівторок заблокували прийняття Радою Безпеки ООН резолюції з загрозою санкцій проти влади Сирії - у випадку, якщо вони не припинять репресії проти опозиції. Постійний представник США при ООН Сьюзан Райс заявила, що Рада Безпеки проігнорувала зростаючу загрозу регіональної безпеки, викликану подіями в Сирії. За словами Райс, "деякі країни вважають за краще торгувати зброєю з сирійським режимом", передає радіо "Свобода".

Нагадаємо, Росія і Китай при голосуванні в Раді Безпеки ООН наклали вето на проект резолюції, яка засуджує владу Сирії і передбачає санкції щодо цієї країни. Проект резолюції був підготовлений західними країнами, в його підтримку виступали Франція, яка є автором документа, а також Великобританія, Німеччина і Польща.

В ході голосування за прийняття документа виступили 9 країн, 4 утрималися.

Раніше МЗС РФ засудив текст даної резолюції, оскільки, на думку російського зовнішньополітичного відомства, він містить санкції "карального" характеру.

Західні країни мали намір прийняти зазначену резолюцію, оскільки, на їх думку, режим Президента Башара Асада використовує неприйнятні заходи для придушення антиурядових виступів в республіці. За деякими даними, з весни ц.р. від рук поліції та армії загинули понад 2,7 тис. осіб. Дамаск ці дані заперечує, говорячи про 700 убитих співробітників поліції і військовослужбовців. Також влада Сирії заявляє, що всі загиблі "мирні громадяни" були добре озброєні і організовані, основна їх мета - дестабілізація режиму і повалення законної влади.