ua en ru

Forbes включив сім'ю зятя Путіна до списку найбагатших у РФ

Forbes включив сім'ю зятя Путіна до списку найбагатших у РФ Фото: Кирило Шамалов, чия сім'я вперше увійшла до рейтингу найбагатших російських кланів за версією Forbes (Fishki.net)

За минулий рік статки найбільших російських кланів зросли майже до 10 мійльярдів доларів

Першу сходинку у щорічному рейтингу найбагатших російських кланів за версією видання Forbes, як і рік тому, посіла сім'я Гуцерієвих, тоді як вперше в цьому списку опинилася сім'я Шамалових з підсумковим четвертим місцем. Про це в четвер 25 серпня повідомляє російський "Форбс".

Як зазначається, за минулий рік статки найбагатших російських сімей збільшилася у два з половиною рази - до 9,8 млрд доларів.


До сім'ї входять засновник групи "Сафмар" Михайло Гуцерієв, його брат Саіт-Салам Гуцерієв і племінник Микаил Шішханов. Частки в компаніях групи також є у сина Гуцерієва Саїда, але, як зазначає Forbes, реальної участі в бізнесі у нього поки немає і в список найбагатших росіян він не входить.

Підконтрольна Гуцерієвим група "Сафмар" (раніше БІН) за рік провела угоди на загальну суму 1,5 млрд доларів, купивши банки, пенсійні фонди, девелоперські та нафтові компанії. Як зазначає Forbes, гроші на операції Гуцерієви брали з накопиченого за кордоном резерву. Таким чином, Михайло Гуцерієв заробив 700 мільйонів доларів, захеджирувавши ризики різкого падіння цін на нафту.

Forbes включив сім'ю зятя Путіна до списку найбагатших у РФ

Інфографіка: гроші найбільших сімейних кланів у РФ за 2015 (Forbes)

Друге місце в рейтингу зберегла родина Ротенбергов, сукупний статок якої, за оцінкою Forbes, за рік скоротилося на 150 млн доларів, до 2,8 млрд дол. Сім'ю Ротенберг представляють Аркадій, компанія якого будує Керченський міст, його син Ігор, брат Борис і племінник Роман.

Третє місце зайняли брати Олексій і Дмитро Ананьєва, яким належать Промсвязьбанк і АКБ "Відродження", системний інтегратор "Техносерв", девелопер "Промсвязьнедвижимость" і дві найбільші в Москві друкарні. Їх сукупний статок Forbes оцінив в 2,8 млрд доларів.

Вперше до рейтингу найбагатших російських кланів за версією Forbes увійшла сім'я Шамалових, загальні статки яких оцінюється у 2,4 млрд доларів. Forbes також оцінював статки акціонера банку "Росія" Миколи Шамалова і його сина, співвласника "Сибура" Кирила Шамалова. Як повідомляв Reuters у 2015, останній одружений на Катерині Тихоновій, яку називають молодшою ​​дочкою президента Росії Володимира Путіна. Однак сам Путін на великій прес-конференції у грудні 2015 року не підтвердив, що Катерина Тихонова є його дочкою.

У топ-10 рейтингу також увійшли сини екс-президента Татарстану Айрат і Радик Шаймієва (сукупний статок - 1,7 млрд доларів), брати Сергій і Микола Саркісови (1,4 млрд дол.), Муса Бажаєв, його брат Мавліт і племінник Дені (1,25 млрд доларів), Руслан, Мегдет і Тимур Рахімкулова (1,2 млрд дол.), брати Магомед і Зіяудін Магомедова (1,15 млрд доларів), Зелімхан Муцоєв, його брат Амірхан Морі і сини Алік і Аміран (950 млн доларів).

Нагадаємо, російський опозиційний політик Олексій Навальний подав у лютому в суд на президента РФ Володимира Путіна з огляду на те, що той порушив закон РФ "Про протидію корупції", не повідомивши, зокрема, про можливий конфлікт інтересів при підписанні постанови про виділення коштів з Фонду національного добробуту компанії СИБУР, серед акціонерів якої значиться громадянин РФ Кирило Шамалов. Раніше Шамалов згадувався в ЗМІ як чоловік Катерини Тихонової, передбачуваної дочки Володимира Путіна.