ua en ru

Чубаров не виключає проведення кримськими татарами референдуму

Глава меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров не виключає проведення кримськими татарами референдуму про статус Криму.

Глава меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров не виключає проведення кримськими татарами референдуму про статус Криму. Про це Чубаров сказав на брифінгу в перерві 2-ї сесії курултаю кримськотатарського народу 29 березня 2014 р., передає кореспондент РБК-Україна з посиланням на прес-службу Меджлісу.

Чубаров також заявив, що проект постанови курултаю "Про реалізацію кримськотатарським народом права на самовизначення на своїй історичній території - в Криму" спирається на міжнародне право і на багато доконані реалії, прецеденти в частині держав, у тому числі РФ.

"Ми нічого більшого не зробили, ніж зробив би будь-який народ в тій ситуації, коли його земля стала об'єктом великих дискусій щодо суверенності, прав на цю землю. Ми заявили про своє право на самовизначення на цій землі. Тому у всіх парламентів держав які виходять із основоположних документів ООН, насамперед, статуту ООН, є тільки один вихід - розділити право самовизначення кримськотатарського народу на своїй землі", - продовжив глава меджлісу.

Глава меджлісу підкреслив, що курултай виходить з того, що право кримських татар на самовизначення безперечно і спирається на міжнародні документи.

"Ми очікуємо реакції парламенту та урядів держав. Я не сумніваюся в тому, що одним з перших, хто повинен відгукнутися на наш документ - це повинен бути парламент України. Чи буде відгукуватися парламент Росії - я не знаю, чи будуть відгукуватися парламенти інших суміжних держав - я не знаю", - сказав Чубаров.

Крім того, глава меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров озвучив намір зустрітися з Президентом Росії Володимиром Путіним.

"Ми дійсно тиждень тому виклали ряд питань, які, з нашої точки зору, вимагають викладення тих процесів, які відбуваються в Криму та навколо Криму і для їх обговорення я запропонував ініціювати таку зустріч. Оскільки, у відповідності з міжнародними договорами, та країна, яка повела себе як Росія, тут відповідає за всі процеси, навіть при тому, що інші заперечують її право перебувати в такому статусі території. Ця сторона, відповідає за всі процеси, від яких залежать життя людей і те, що буде завтра, при тому, що інші заперечують її право перебувати в такому статусі на цій території. З ким це обговорювати, як не з Президентом тієї країни, яка встановила тут своє правове поле", - переконаний Чубаров.