ua en ru

Член комітету Ради з ПЕК: держобленерго штучно доводять до банкрутства

Член комітету Ради з ПЕК: держобленерго штучно доводять до банкрутства

Державні обленерго штучно доводять до банкрутства. Про це заявив журналістам народний депутат, член парламентського комітету з питань ПЕК Лев Підлісецький, коментуючи інформацію про зростання заборгованості держоблэнерго перед ДП "Енергоринок" та виведення коштів.

"Я думаю, що є штучне доведення до банкрутства, щоб потім дешевше купити обленерго. Другий варіант - були випадки, коли викупляли борги обленерго. І пізніше ця компанія, перед якою є борги держобленерго, вона має більше шансів і більше можливостей взяти участь в конкурсі і купити це обленерго. Тому не просто так все відбувається", - заявив нардеп.

За його словами, одним з інструментів контролю держави за тим, щоб гроші, зібрані зі споживачів електроенергії, прямували в ринок і виробникам є так звані розподільчі рахунки, які відкриває кожне обленерго.

"Люди платять на ці розподільчі рахунки, і ці гроші відразу йдуть у "Енергоринок". Тобто вони не мають права використовувати ці кошти на інші потреби, ніж оплата в "Енергоринок". Тому вже факт появи боргів говорить про те, що там є якісь схеми", - вважає Підлісецький.

Раніше, за даними ЗМІ, глава НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що державні обленерго, зокрема "Запоріжжяобленерго" і "Харківобленерго" умисно не сплачують в ДП "Енергоринок".

18 лютого на відкритому засіданні НКРЕКП було прийнято рішення накласти штраф на ВАТ "Запоріжжяобленерго" за порушення Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами та Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом. Також НКРЕКП готує звернення до Кабінету міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, правоохоронні органи, в тому числі Національне антикорупційне бюро України, а також Фонд державного майна України щодо відмови ВАТ "Запоріжжяобленерго" представникам НКРЕКП в проведенні планової перевірки. Комісія має намір звернутися до Кабінету міністрів України як органу, який спрямовує та координує діяльність Фонду державного майна України з пропозицією розгляду питання про термінову зміну керівництва ВАТ "Запоріжжяобленерго".