ua en ru

Чисельність "революційних бригад" у Лівії складає не менше 200 тис. осіб, - ООН

Чисельність озброєних бійців в так званих "революційних бригадах" в Лівії залишається на рівні 200 тис. осіб. При цьому де-факто Тріполі не в змозі контролювати їхні дії. На цьому фоні ООН висловлює побоювання, що конфлікт у Малі може отримати своє продовження вже в Лівії, яка до цих пір не оправилася від наслідків громадянської війни. Таку точку зору висловив посол ООН в республіці Тарек Мітрі, передає France 24.

"Іноземні держави висловлюють серйозні побоювання про можливу дестабілізацію Лівії. Озброєні групи радикалів заявляли про свою незгоду з військовим втручанням в Малі. Ситуація дає їм можливість використовувати цей факт як ідеологічний або етнічний привід для початку нового протистояння. Окрім цього їм на руку грає фактична відсутність державних кордонів і неконтрольоване переміщення в регіоні", - заявив Мітрі.

За словами дипломата, складна ситуація в самій Лівії складається в м. Бенгазі і його околицях. "Високопоставлені особи, з якими я недавно зустрічався, відзначали складність ситуації на сході країни. При цьому вони давали гарантії, що зроблять все можливе для забезпечення безпеки іноземних дипломатів", - повідомив Мітрі. "Уряд визнає проблему і відкрито говорить про те, що не може контролювати всю територію, вони також визнають, що не мають монополії на застосування сили", - додав він.

За даними ООН, з бойовиків, які раніше билися проти армії Муаммара Каддафі, поповнивши загони поліції, на сторону уряди перейшли тільки 20 тис. осіб, тоді як в 10 разів більше відмовляються виконувати вимоги Тріполі по роззброєнню. Разом з цим групи бойовиків містять свої власні в'язниці, в яких з осені 2011 р. без судового вердикту знаходяться близько 7 тис. осіб.

Відзначимо, що 28 січня ц.р. поряд з посольством Великобританії в Тріполі була відмічена підозріла активність, у зв'язку з чим був підвищений рівень терористичної загрози у всіх дипломатичних установах західних країн в країні.

Читайте також: МЗС закликає громадян України утриматися від поїздок до Лівії і Єгипту