ua en ru

Чиновників Бразильського федерального податкового агентства звинуватили в отриманні хабарів від SICPA

Поліція Бразилії провела в липні обшуки у Федеральному податковому агентстві і на монетному дворі в рамках розслідування за фактами шахрайства та корупції на загальну суму в 100 млн реалів (32,3 млн дол.). Про це повідомляє Reuters.

Чиновників цих двох відомств звинувачують в отриманні хабарів від компанії SICPA за підписання багатомільярдного контракту з відстеження виробництва пива і безалкогольних напоїв.

Нагадаємо, український уряд Миколи Азарова розглядав можливість залучення компанії SICPA до введення системи електронного обліку підакцизних товарів в Україні. Пізніше таку можливість розглядало діючий уряд.

У попередні роки SICPA впроваджувала системи маркування підакцизних товарів в Марокко, Албанії та Туреччини.

У той же час, як стверджують албанські компанії, рівень контрабанди підакцизних товарів після впровадження системи SICPA не зменшився, а за даними турецьких фірм, за 2011 р. втрати Туреччини від контрабанди склали близько 2 млрд дол.

Вартість однієї "електронної акцизної марки" для країн, що розвиваються SICPA оцінювала 0,06 дол. Що становить 1,31 грн за діючим офіційним курсом НБУ. Для порівняння, на даний момент, вартість акцизної марки для пляшки алкогольного напою в Україні становить 19 копійок, для пачки сигарет - 9 копійок.

Відповідно, у разі впровадження запропонованої SICPA акцизної марки, алкогольні і тютюнові вироби можуть подорожчати більш ніж на 1 грн.

За оцінками фахівців, імпорт системи SICPA та її імплементація, може коштувати Україні близько 200 млн дол. (майже 4,4 млрд грн) на рік.

SICPA - це приватна компанія з головним офісом у Швейцарії, заснована в 1927 році, яка надає рішення та послуги для аутентифікації, ідентифікації і відстеження.