ua en ru

Чернушенко звинуватив Порошенка у втручанні в роботу Апеляційного суду Києва

Чернушенко звинуватив Порошенка у втручанні в роботу Апеляційного суду Києва Фото: екс-голова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко

Екс-голова Апеляційного суду Києва оприлюднив 38-хвилинне відеозвернення

Колишній голова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко звинуватив Президента України Петра Порошенка та заступника глави Адміністрації Президента Олексія Філатова у втручанні в роботу Апеляційного суду Києва. Про це Чернушенко заявив у своєму відеозверненні.

"Стверджую про те, що справа відносно мене є виключно рекомендованим. Це розправа в зв'язку з тим, що я не виконав відповідне замовлення Адміністрації Президента, що я не послухався Президента України, а також заступника глави Адміністрації, пана Філатова Олексія Валерійовича, і не вирішив на судовому засіданні відповідні судові справи так, як від мене вимагали", - підкреслив Чернушенко.

Зокрема, за його словами, одна із справ стосувалася вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

"По цій справі в травні 2015 року мене викликав пан Філатов і довів до мого відома позицію Президента про те, що вирок суду першої інстанції бажано залишити, як він висловився, "таким, як він є". Він зазначив, що у цій справі ні в якому разі не можна викликати у якості свідка колишнього Президента України Леоніда Даниловича Кучму, а також інших осіб. Я заперечив проти цього. Це перше діло, яке викликало велике невдоволення моїми діями в Адміністрації Президента", - зазначив екс-голова київського апеляційного суду.

Крім того, він згадав епізод із справою про накладення арешту на майно компанії "Нефтогаздобыча".

"Коли мене по цій справі в черговий раз викликав пан Філатов і сказав про те, що рішення суду першої інстанції треба підтримати і залишити без змін, тому що по цій справі зачіпаються інтереси Президента, я йому сказав, що це справа я добре вивчив і вважаю, що ніяких правових підстав для накладення арешту на майна компанії "Нафтогазвидобування" ні", - розповів Чернушенко.

Він зазначив, що ці та інші епізоди викликали велике невдоволення в АПУ.
"У мене є ще десятки прикладів, які свідчать про втручання Адміністрації Президента України в роботу Апеляційного суду міста Києва", - підсумував суддя.

Нагадаємо, 24 червня ГПУ повідомила про підозру голови Апеляційного суду києва Антона Чернушенка у скоєнні тяжких кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 376-1 (незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду) і ч. 2 ст. 375 (постановлення суддею завідомо неправосудних судових рішень) КК України.

Пізніше Верховна Рада дозволила арешт Чернушенка, а в липні Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) України відсторонила суддю від займаної посади.