ua en ru

У Чорногорії проходить акція опозиції з вимогою відставки уряду

У Чорногорії проходить акція опозиції з вимогою відставки уряду Фото: акція протесту

Акція проходить також і в знак протесту проти дій поліції

Декілька тисяч людей вийшли в неділю ввечері на вулиці столиці Чорногорії з вимогою відставки уряду. Про це повідомляє ТАСС, посилаючись на заяву лідера опозиції Андрийе Мандича.

Акція опозиційного Демократичного фронту (ДФ) проходить також і в знак протесту проти дій поліції, яка днем раніше розігнала наметовий табір представників опозиції, протягом трьох тижнів проводили мітинг біля будівлі парламенту. За словами очевидців, правоохоронці жорстоко били мітингувальників, кілька людей були арештовані, а намети знесені бульдозером. Пізніше в той же день сталися сутички з поліцією, був арештований ряд депутатів і журналістів.

За твердженням одного з лідерів опозиції Андрийе Мандича, прем'єр-міністр Міло Джукановіч, проти політики якого, в тому числі - проти вступу Чорногорії в НАТО, виступає ДФ, в неділю ввечері залишив Чорногорію літаком. Опозиція вимагає, щоб Джуканович пішов у відставку і було сформовано перехідний уряд. Як сказав опозиціонер, у чинного прем'єра "є термін до суботи, щоб подати у відставку". Мандич закликав учасників сьогоднішньої акції протесту вести себе мирно і з гідністю", однак, як повідомляє чорногорська телерадіокомпанія "Радіо і телебачення Чорногорії", протестувальники закидали поліцейських смолоскипами, камінням та пляшками. Поліція застосувала сльозогінний газ, є постраждалі.

"Демократичний фронт зібрав докази про нелегітимність уряду Міло Джукановіча, результати виборів багаторазово підтасовувалися", -повідомив член правління ДФ Небойша Медоевич,

"Ми хочемо домогтися того, щоб режим Джукановіча упав, було створено перехідний уряд і вперше за 26 років проведені чесні, справедливі вибори. Наша країна в глибокій економічній і політичній кризі. Ми пропонуємо цивілізований вихід з цієї ситуації", - стверджував він.

Нагадаємо, в Чорногорії на мітингу поліція застосувала сльозогінний газ.