ua en ru

Чорнобильська АЕС отримала першу партію металоконструкцій для будівництва саркофага

В Україні державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС" отримало першу партію металоконструкцій для будівництва арки нового безпечного конфайнмента над зруйнованим четвертим блоком станції, повідомляє підприємство.

"На митні склади проммайданчика Чорнобильської АЕС надійшла перша партія - 149 т металоконструкцій, призначених для центрального сегмента арки першого підйому. Конструкції виготовлені на італійському заводі "Чімолаі" і доставлені залізничним транспортом", - говориться в повідомленні. Очікується, що друга партія вагою 1 тис. 30 т прибуде в країну морем: 14 березня 2012 р. вона була завантажена на судно в Італії, на цьому тижні повинна прибути до Одеси. В цілому для будівництва саркофага в Україну буде доставлено понад 20 тис. т металоконструкцій. Збірка арки почнеться в квітні ц.р. і завершиться в 2015 р.

Новий саркофаг є арочною конструкцію з прольотом 257,44 м, висотою 108,39 м і довжиною 150 м. Об'єкт розрахований на 100 років експлуатації і дасть можливість здійснити витяг паливовмісних матеріалів та їх кондиціонування для подальшого безпечного зберігання.

У квітні 2011 р. Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) надав допомогу уряду України в організації міжнародної конференції зі збору коштів для покриття відсутнього фінансування проектів Чорнобильського фонду "Укриття" і "Рахунку ядерної безпеки". Банк спільно з іншими донорами повідомив про виділення 750 млн євро на перетворення Чорнобильської атомної електростанції на екологічно безпечний об'єкт. ЄБРР ухвалив рішення про виділення 190 млн євро з власних коштів. Таким чином, загальна сума коштів, виділених ЄБРР на ці цілі, склала 325 млн євро. В цілому будівництво арки нового саркофага на ЧАЕС буде коштувати 935 млн євро.