ua en ru

Черкаська облрада закликала Порошенка ввести виборність голів ОДА

Черкаська облрада закликала Порошенка ввести виборність голів ОДА

Черкаська облрада закликала Порошенка ввести виборність голів ОДА

Черкаська обласна рада більшістю голосів проголосувала за звернення до президента України Петра Порошенка та депутатів Верховної Ради із закликом внести зміни в Конституцію і зробити виборною посаду голови ОДА в Україні. Таке рішення підтримали 51 з 60 депутатів.

Таким чином, депутати підтримали рішення Київської обласної ради, яка раніше першою виступила за виборність голів обласних адміністрацій та звернулась до Президента України, Верховної Ради та всіх обласних рад України.

У своєму зверненні депутати Черкаської обласної ради відзначають, що призначені з центру голови ОДА часто не мають уявлення про специфіку регіонів і не можуть приймати адекватних рішень. При цьому глави обласних адміністрацій звітують в Адміністрацію президента. Депутати вважають, що голови ОДА в країні повинні обиратися громадами і звітувати саме жителям регіону.

"У нас же були колись губернатори, що обирались. Я в принципі за будь-яке виборче право, я вважаю, що всі посади мають бути в країні виборчі", - прокоментував новину нардеп від партії "Відродження" Олександр Пресман.

З ним згоден нардеп від "Опозиційного блоку" Нестор Шуфрич: "Такі ініціативи давно пора було почати. Губернатор або голова області повинен обиратися народом", - резюмував політик.

Колега Шуфрича по фракції народний депутат Ігор Шурма також підтримує принцип виборності глав місцевих адміністрацій: "Можливо, виборність губернатора - це більш демократично. Ця норма потрібна", - заявив він.

Нагадаємо, 28 січня на сесії Київської обласної ради більшістю голосів було прийнято звернення до президента України Петра Порошенка, депутатів Верховної Ради і всіх обласних рад України, в якому йдеться про необхідність внесення змін у Конституцію в частині призначення голів місцевих державних адміністрацій шляхом проведення прямих виборів губернаторів.

"Ми переконані, що проведення прямих виборів голів обласних державних адміністрацій стане важливим кроком на шляху демократизації суспільства і побудови нової моделі державного управління", - пояснив це рішення депутат Київоблради, глава "Опозиційного блоку" Київської області Олександр Качний. За таке рішення проголосували 47 з 69 депутатів Київоблради.