ua en ru

Черкаська міськрада запускає пілотний проект з добровільного медичного страхування

Влада Черкас розробила нову для України модель страхування бюджетників. Муніципалітет готовий компенсувати частину їх витрат на добровільне медичне страхування. Поки подібна схема використовувалася лише в приватних компаніях, а також у державній "Укрзалізниці", пише "Комерсант-Україна".

Черкаська міськрада запускає пілотний проект з добровільного медичного страхування (ДМС). З міського бюджету будуть виділені кошти на компенсацію частини витрат на укладання договорів ДМС для працівників бюджетних установ міста. Загальна сума витрат і частка бюджетної участі в цих договорах поки уточнюється. Механізм, запропонований Черкаською міськрадою, - новий для ринку. Київська міська держадміністрація, наприклад, планує або купити страхову компанію (СК), на базі якої буде створено муніципальний страховик, або створити нового учасника ринку.

За інформацією, вже чотири СК - "Оранта", "Провідна", СГ ТАС і "Нафтагазстрах" - надали меру Черкас свої програми страхування. Після їх вивчення влада додатково оголосить про обраний варіант і задіяних у проекті страховиках. Тоді ж буде визначено, яку частину коштів буде співробітник платити самостійно, а яку - будуть компенсувати з бюджету. "Сьогодні далеко не кожен керівник бюджетного підприємства може заплатити частину страхового платежу за свого співробітника. Але якщо на себе таку відповідальність візьме міський бюджет, то таких груп населення, як вчителі, лікарі, комунальні працівники, страховий захист обійдеться значно дешевше", - пояснює заступник директора Черкаської обласної дирекції НАСК "Оранта" Леонід Шапошник.