ua en ru

Чехія може відмовитися від фінансування візиту Президента до Москви 9 травня

Чехія може відмовитися від фінансування візиту Президента до Москви 9 травня Мілош Земан

Чеська влада замислилися про можливу відмову від фінансування поїздки Президента країни Мілоша Земана в Москву на урочисті заходи, приурочені до Дня Перемоги. Про це заявив голова Християнсько-демократичного союзу Чехії, віце-прем'єр Павло Белобрадек, передає Denik.

Відповідне питання буде обговорюватися 8 квітня на засіданні уряду. У тому випадку, якщо влада вирішить не фінансувати візит Земана в Росію, йому доведеться сплатити його самостійно. Поїздка Президента оцінюється в 600 тис. крон (близько 24 тис. дол.) без урахування витрат на переліт спецбортом ВВС.

Прес-секретар Земана Іржі Овчачек зазначив, що питання з візитом Президента в Росію ще не вирішене остаточно. Він зазначив, що ця тема "надміру політизована". Овчачек висловив жаль з приводу того, що питання урочистостей, які присвячені перемозі над фашизмом, змішується з "політичними проблемами".

Віце-прем'єр Белобрадек в ході виступу зазначив, що не має нічого проти того, щоб чеський лідер вшанував пам'ять загиблих в ході Другої світової війни. При цьому він звернув увагу на те, що потенційна участь Земана у параді на Червоній площі є "неналежним у сформованій міжнародній ситуації".

Імовірно, Мілош Земан і прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас - єдині лідери країн Євросоюзу, які можуть приїхати до Москви на парад 9 травня. Всього запрошення на урочистості були направлені головам 68 іноземних держав, до середини березня свою участь підтвердили лідери 26 держав, глави ЮНЕСКО та Ради Європи.

Зазначимо, сербська армія візьме участь у параді Перемоги в Москві.