ua en ru

Чехія обіцяє спростити працевлаштування українців

Чехія обіцяє спростити працевлаштування українців Фото (RFE/RL): українсько-чеські відносини

Богуслав Соботка визнав, що система надання довгострокових віз українцям з метою працевлаштування працює погано

Чехія потребує активної і регульованої міграційної політики. Про це заявив сьогодні прем'єр-міністр Чеської Республіки Богуслав Соботка на конференції у Празі, передає "Радіо Свобода".

На думку Соботки, до Чехії потрібно запрошувати іноземних фахівців, насамперед із близьких і споріднених культурній традиції країн.

Однак, як зазначив глава чеського уряду, система надання довгострокових віз з метою працевлаштування, зокрема, громадянам України, в Чехії працює погано.

"Найреальнішим бар'єром є сьогодні функціонування візової системи з Україною, яка, по суті, є цілковито недієздатною. Уряд вже незабаром розгляне проект закону, який дозволить роботодавцям, що шукають робочу силу в Україні, заявити про свої потреби, щоб таким чином зрушити систему з місця", - наголосив Соботка.

Зазначимо, що чеська економіка в даний час належить до найбільш успішних у Європейському союзі, однак її гальмом у майбутньому може стати нестача кваліфікованої робочої сили. Вирішити проблему мають удосконалення технічної освіти, спрощення працевлаштування кваліфікованих іноземних працівників, у тому числі й з України, а також розвиток інфраструктури.

Напередодні стало відомо, що влада Чехії зафіксувала зменшення потоку біженців, які прямують до Європи.

Як заявляв раніше Президент Чехії Мілош Земан, українці - це працьовиті люди зі спільними культурними коренями.

Нагадаємо, в ніч на 18 вересня парламент Чехії підтримав ратифікацію УА України з ЄС.