ua en ru

У Чечні масово розстріляли жителів у січні, - "Нова газета"

У Чечні масово розстріляли жителів у січні, - "Нова газета" Фото: чеченці (jenevoispaslerapoport.blogspot.com)

Жертвами позасудової страти стали щонайменше 27 жителів республіки

У Чечні (РФ) у ніч на 26 січня 2017 року сталася масова позасудова страта, жертвами якої стали 27 жителів республіки. Про це з посиланням на джерела в управлінні чеченського відділення Слідчого комітету Росії та в адміністрації глави республіки пише "Нова газета".

Редакція видання відзначає, що не може стверджувати точно, чи відбулася дійсно в ніч на 26 січня "безпрецедентна за своїми масштабами позасудова страта". Убитих, за ще не підтвердженими виданню даними, може бути і більше - 56 осіб.

За інформацією газети, розстріл стався на території дислокації полку патрульно-постової служби поліції імені Героя Росії Ахмат-Хаджі Кадирова (ППСП ім. Кадирова). У момент передбачуваної кари там перебувало кілька високопоставлених чеченських чиновників, у тому числі заступник голови МВС Чечні Апті Алаудін, командир СОБР "Терек", начальник особистої охорони глави республіки Абузейл Вісмурадов, командир ППСП ім. А. Кадирова Аслан Ірасханов і глави ОМВД тих районів Чечні, де були зареєстровані затримані.

Зазначено, що після страти тіла убитих "розвезли" по різних кладовищах - і по мусульманських, і по християнських, де закопали "в наспіх розкритих могилах".

Російське видання наголошує, що рішення про позасудову страту було прийнято "централізовано і спонтанно", при цьому не уточнюючи, ким і за яких обставин. Видання також публікує список імен загиблих.

Усі вони, за даними газети, були затримані в ході масових слідчих дій на території республіки, що почалися в середині грудня 2016 року. У січні 2017-го проходили спецоперації, в ході яких правоохоронці також затримували жителів Чечні. Згідно з даними розслідування ЗМІ, затриманих не оформляли офіційно, їм не пред'явили звинувачень, а просто помістили в підвали і підсобні приміщення відділів республіканської поліції. Усього, за інформацією видання, поліцейськими було затримано близько 200 осіб.

Більшість людей, згідно зі списком затриманих у січні жителів республіки, який передало журналістам видання джерело в чеченському МВС, були затримані правоохоронними органами в населеному пункті Шалі - 28 осіб. Журналісти встановили їхні адреси, дізнатися про долю цих людей не вдалося.

"Усі спроби дізнатися що-небудь про долю цих людей натикалися на неймовірний страх наших співрозмовників. Один із них, співробітник міської адміністрації Шалей, панічно відмовився знайомитися з прізвищами встановлених нами шалінців і сказав: "Усі, кого затримали в Шалях у січні, їх більше немає. Не шукайте", - пише видання.

Нагадаємо, 13 січня 2017 року повідомлялося, що в Чечні (РФ) ліквідували групу вербувальників терористичної організації "Ісламська держава".