ua en ru

Чавес відмовився визнати рішення міжнародних судів за позовом Exxon Mobil про виплату за націоналізовані активи

Президент Венесуели Уго Чавес заявив, що його уряд не визнає рішення міжнародних арбітражів про виплату компенсації американській нафтовій компанії Exxon Mobil. Цю заяву Президент зробив під час програми "Алло, Президент", що вийшла в ефір після семимісячної перерви, протягом якої Чавес лікувався від раку. Раніше Арбітражний суд міжнародної торгової палати в Парижі виніс рішення про те, що венесуельська державна нафтова компанія Petroleos de Venezuela (PDVSA) зобов'язана виплатити Exxon компенсацію у розмірі 908 млн дол., передає BBC.
Під час передачі Чавес заявив, що міжнародні компанії вилучили з надр Венесуели багатства на багато мільярдів доларів, і "акули імперіалізму" не можуть розраховувати навіть на привітання з професійним святом.
Крім того, Президент Венесуели віддав уряду розпорядження про вихід країни з Міжнародного центру вирішення інвестиційних спорів Світового банку (ICSID).
При цьому Exxon оцінює свої збитки від націоналізації активів у Венесуелі в 7 млрд дол., і саме таку суму вимагає від влади країни. Як зазначають в компанії, ICSID розгляне цей позов у ​​лютому 2012 р.
У той же час PDVSA згодна виплатити лише 255 млн дол. PDVSA враховує свої кошти в 300 млн дол., заморожені на рахунках в США у зв'язку з націоналізацією бізнесу Exxon Mobil у Венесуелі. Також будуть враховані вимоги PDVSA до Exxon Mobil на суму 160 млн дол. і борг у розмірі 191 млн дол. перед венесуельською компанією, пов'язаний з розробкою одного з родовищ.
Інша нафтова компанія - ConocoPhilips оцінює свої збитки від втрати активів у Венесуелі в 20 млрд дол. і також направила відповідні позови в міжнародні суди.
Нагадаємо, з 1999 р., коли Уго Чавес став Президентом Венесуели, в рамках кампанії по боротьбі з бідністю була націоналізована частина венесуельських нафтових підприємств. У 2007 р. націоналізації зазнали активи іноземних нафтових компаній, при цьому останні були змушені стати міноритарними партнерами у спільних з державою підприємствах. Exxon Mobil Corp. відмовилася від участі в укладенні угоди і опротестувала дії венесуельської влади, зажадавши від неї компенсації в розмірі декількох мільярдів доларів.