ua en ru

Чавес оголосив про відтворення лівої коаліції, покликаної допомогти йому перемогти на президентських виборах у Венесуелі

Президент Венесуели Уго Чавес оголосив про відтворення лівої політичної коаліції, покликаної допомогти йому знову перемогти на президентських виборах наступного року, передає ВВС. Політичним і партійним організаціям країни запропоновано приєднатися до Великого Патріотичного Руху під егідою правлячої соціалістичної партії.

На урочистій церемонії, присвяченій початку руху, Чавес сказав: "Це важлива віха на шляху до соціалістичної революції".

Чавес заявляє, що незважаючи на хворобу, візьме участь у виборах, які заплановані на жовтень наступного року. У Президента діагностований рак, він уже пройшов ряд курсів хіміотерапії.

Чавес прийшов до влади в 1999 р. 57-річній лідер Венесуели впевнений, що він знову отримає перемогу на виборах.

"Ми готуємося дати бій буржуазії", - сказав Чавес, виступаючи перед своїми прихильниками в президентському палаці Мірафлорес.

У лютому 2012 р. опозиційні партії мають намір висунути свого єдиного кандидата для участі у виборах. Опозиція розраховує домогтися успіху, критикуючи політику Чавеса за високий рівень інфляції в країні і розгул криміналу.

Незважаючи на внутрішні проблеми, Чавес продовжує користуватися підтримкою населення Венесуели, особливо серед бідних верств. Саме для завоювання їх симпатій був проведений ряд реформ - зокрема, збільшені бюджетні асигнування на охорону здоров'я і освіту.
Згідно з даними опитувань громадської думки, Чавес може набрати до 60% голосів виборців на виборах через рік.

Його хвороба в цьому сенсі швидше зіграла на руку йому - тепер жителі країни симпатизують і співчувають Президенту з людської точки зору.

Проте представники опозиції сумніваються в тому, що Чавес буде в змозі ефективно управляти країною протягом ще одного шестирічного терміну.