ua en ru

Приватні виконавці з'являться вже в 2015 р., - Мін'юст

Міністерство юстиції України розробило два законопроекти, якими передбачено створення змішаної системи виконання судових рішень і розраховує на підтримку цих законодавчих ініціатив Верховною Радою ще до літньої сесії парламенту. Про це сказала перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова на прес-конференції в четвер у Києві.

За її словами, сьогодні в Україні не виконується близько 70% судових рішень. Серед проблем держвиконавців - низька заробітна плата, відсутність мотивації, закритість процесу і неефективне законодавче забезпечення системи виконання судових рішень.

Презентуючи розроблені законопроекти, заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр наголосив, що концепція реформування передбачає введення змішаної системи виконання рішень.

Він уточнив, що йдеться про функціонування в Україні інституту приватних виконавців. Заступник міністра розповів, що перший законопроект - "Про виконавче провадження" - зробить процедуру більш швидкою та ефективною. Другий законопроект - "Про державну виконавчу службу та приватних виконавців" прописує процедуру введення в Україні інституту приватних виконавців.

Шкляр повідомив, що орієнтовно протягом двох тижнів проекти законів будуть обговорюватися на раді по судовій реформі, після чого будуть направлені в парламент. "Подивимося, як Рада проголосує. Сподіваюся, що в будь-якому випадку до літньої сесії. А запрацює - в цьому році", - зазначив Шкляр.

Він підкреслив, що ухвалення цих законів поліпшить рейтинг України в рейтингу Doing Business, збільшить кількість виконаних рішень, позитивно позначиться на ефективності виконавчого провадження, так як з'явиться здорова конкуренція між державними і приватними виконавцями.

Також він розповів, що вже в цьому році передбачено створення кваліфікаційної і дисциплінарної комісії, які будуть підбирати кандидатів у приватні виконавці. "У цьому році плануємо видачу свідоцтв і по суті запуск інституту приватних виконавців", - сказав заступник міністра.