ua en ru

Колишній віце-президент Goldman Sachs Турре визнаний винним у шахрайстві

Журі присяжних Нью-Йорка визнав колишнього трейдера Goldman Sachs Фабріса Турре винним за 6 з 7 пунктів звинувачення в шахрайстві з цінними паперами, висунутого Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC) у зв'язку з іпотечною кризою 2007 р., передає Associated Press.

SEC звинувачує Турре в тому, що він ввів в оману інституційних інвесторів з приводу похідного фінансового інструменту під назвою Abacus 2007-AC1, структурованого банком і проданого декільком інвесторам, зокрема німецькому банку IKB Deutsche Industriebank і голландському ABN AMRO.

Даний фінансовий продукт був забезпечений пулом іпотечних паперів категорії subprime і був виведений на ринок якраз тоді, коли американський сектор subprime-іпотеки почав подавати перші ознаки неминучого обвалу. У результаті через вісім місяців після продажу Abacus інвесторам даний актив практично повністю знецінився - 99% паперів, що входили в іпотечний пул, зіткнулися зі зниженням рейтингу. Інвестори втратили на вкладеннях в Abacus близько 1 млрд дол., повідомила SEC у своєму позові. Комісія звинуватила Goldman Sachs і особисто Ф.Турре, який був одним з його віце-президентів, у тому, що вони навмисно приховали від інвесторів інформацію про конфлікт інтересів, що лежить в основі "токсичного" деривативу.

Це справа може вважатися одним з найбільш значних юридичних казусів, пов'язаних з обвалом іпотечного ринку. Велика частина свідчень складалася у розборі особливостей боргових зобов'язань різних видів. Сторона захисту наполягала на тому, що Ф.Турре намагаються зробити "цапом-відбувайлом", поклавши на нього провину за подію, що призвело до системної кризи економіки США. Сам обвинувачений стверджував, що не намагався ввести в оману своїх контрагентів щодо ринкових перспектив запропонованого ним продукту, а інформація, яку він постачав партнерів по операціях, була не удаваної, а "недостатньо точною".

Присяжні винесли вердикт по завершенню дводенного засідання журі. Адвокат SEC Метью Мартенс заявив, що сторона звинувачення повністю задоволена рішенням колегії і що вердикт засвідчив спроможність суду шляхом розбору обставин справи дійти до причин глобальної фінансової кризи 2008 р.

34-річному Турре загрожує штраф, сума якого поки не визначена, і заборона на професію.

Goldman Sachs залагодив конфлікт з SEC в 2010 р., сплативши штраф у розмірі 550 млн доларів без визнання провини. Турре покинув компанію 2012 р.