ua en ru

Колишній охоронець Януковича розповів про маршрут втечі екс-президента

Колишній охоронець Януковича розповів про маршрут втечі екс-президента Фото: стали відомі подробиці втечі Януковича (УНІАН)

У втечі використовувалися два вертольоти, три літаки і невстановлена кількість автомобілів

Колишній охоронець екс-президента України Віктора Януковича Віктор Резніченко розповів про маршрут втечі екс-президента у лютому 2014 року. Про це він розповів в ході засідання у справі про держзраду Януковича в Оболонському суді, передає кореспондент РБК-Україна.

"21 лютого Янукович перебував на робочому місці в Адміністрації. У другій половині дня виїхав в Межигір'ї. А в 22:00 я почув, що Янукович поїхав у невідомому для мене напрямку. Далі прийшло розпорядження їхати в Харків. Там я і побачив Януковича .. в цей день 22 лютого Янукович також поїхав в аеропорту Харкова. Ми вилетіли в невідомому для мене напрямку .. ", - повідомив він.

За словами свідка, у другому вертольоті перебував начальник служби безпеки президента Костянтин Кобзар, сам Резніченко та співробітники УДО.

Далі, як стверджує свідок, всім пасажирам було повідомлено про наказ Олександра Турчинова про повернення у Харків. Зазначимо, Турчинов у той час обіймав посаду в. о. президента.

Проте диспетчер повідомив, що палива на повернення не вистачить і "було прийнято рішення про приземлення в аеропорту міста Донецька".

"..Нам дали команду заходити в літаки, стали неподалік. У "Фалькон" зайшов Янукович і Кобзар, а всі інші - в другий", - повідомив свідок.

За словами Резніченко, політ був заборонений і всі пасажири покинули його. Далі Янукович вирушив у невідомому напрямку. Сам Резніченко відбув пізніше до будинку в Донецьку.

"Ввечері близько 22-х поїхали..", - додав свідок.

"Неподалік від Бердянська автомобілі зупинилися і по команді начальника охорони співробітники УДО разом з ним пішли в поле, де чекали два вертольоти Мі-8 без номерів", - розповів свідок Резніченко.

Свідок припустив, що це могли бути російські вертольоти і пілоти, одягнені в уніформу, схожу на форму РФ. Він уточнив, що події відбувалися в ніч з 22 на 23 лютого. Вранці, за його словами, їх вже забрав літак Ан-25.

"Всередині перебувала група озброєних людей", - сказав Резніченко, зазначивши, що нікого з них не знав.

"Вилетіли. Через деякий час з технічних причин приземлилися на невідомому аеродромі. Сказали, що там поміняють літак. Простояли там годину-півтора. Бачили транспорт з написом" Анапа ". Це вже було 23 лютого днем", - додав Резніченко.

Він зазначив, що трохи пізніше всі пересіли на Ан-26, у якому знаходився і Віктор Янукович.

"Янукович і супроводжуючі сіли на ці транспортні засоби та поїхали в невідомому напрямку", - додав свідок.

"Через деякий час я зрозумів, що ми знаходимося в Криму. Приїхали в Ялту на базу відпочинку, що належала РФ, в районі 5:00 вечора", - додав Резніченко.

За його словами, ввечері 23 лютого їм надійшов наказ їхати в Севастополь, де Янукович запропонував усім їхати з ним, "не уточнивши куди саме". На питання про те, куди поїхав Янукович свідок відповісти не зміг.

Він розповів, що один із співробітників УДО повідомив іншим інформацію про нібито обстрілі автомобіля при виїзді з Києва. За словами свідка, Януковича в тому автомобілі бути не могло.

Нагадаємо, раніше Резніченко заявив про те, що на момент втечі, в лютому 2014 року, життю Віктора Януковича нічого не загрожувало.