ua en ru

Колишнього аргентинського диктатора Х.Віделу засуджено за боротьбу з "загрозою марксистської революції"

Колишнього аргентинського диктатора Хорхе Рафаеля Віделу засуджено до довічного ув'язнення, передає РБК з посиланням на Associated Press. 43-го президента Аргентини було визнано винним у тортурах і вбивстві 31 ув'язненого 1976 р. Їх було випущено з камер однієї з в'язниць і негайно "застрелено при спробі втекти". Це сталося в перші місяці після військового перевороту в березні 1976 р. в країні.

Тоді військова хунта на чолі з Х.Віделою повалила президента Марію Естелу Мартінес де Перон (перша жінка-президент у світі, третя дружина екс-президента Хуана Перона). Діставши повноваження глави держави, Х.Відела оголосив про початок "національного відродження". У країні розпочалося полювання на дисидентів і опозиціонерів, було встановлено режим терору. Лише за даними самої хунти, у країні "пропали безвісти" близько 10 тис. людей. 13 тис. людей було вбито в рамках боротьби з ліворадикальними групами. Самого диктатора Х.Віделу було позбавлено повноважень 1981 р., а за два роки хунта втратила владу.

1983 р. Х.Віделу було піддано суду й засуджено до першого довічного ув'язнення. Проте по 5 роках перебування в ув'язненні президент Карлос Сауль Менем помилував його і примістив під домашній арешт, де той і перебував до 2008 р. Вже два роки колишній президент продовжує відбувати свій перший термін у військовій в'язниці - 2006 р. Верховний суд Аргентини постановив, що помилування суперечить конституції, і 2008 р. колишнього диктатора знову було заарештовано.

У своєму останньому слові 85-річний екс-диктатор висловив переконаність утому, що тоді Аргентина мала позбутися "загрози марксистської революції". Х.Відела також заявив, що в країні зараз правлять "терористи".