ua en ru

Колишніх співробітників компанії SNC звинувачують у дачі 120 млн євро хабарів синові Каддафі

У Канаді колишніх співробітників інженерної компанії SNC звинувачують у дачі хабарів Сааді Каддафі, одному з синів лівійського диктатора Муаммара Каддафі, в розмірі 120 млн євро. За даними слідства, кошти перераховувалися віце-президентом SNC Рійядом Бен Айссамі через систему належали йому офшорних компаній, які потім переводили гроші компаніям під контролем Каддафі. В обмін на грошову винагороду син Каддафі сприяв отриманню вигідних для SNC контрактів в Лівії.

У SNC стверджують, що корупційна схема була розроблена вузькою групою осіб, які більше не працюють в компанії. На даний час Айсса перебуває під вартою в Швейцарії за підозрою у відмиванні грошей. Канадські ЗМІ повідомляють, що підозрюваний спростував звинувачення у співпраці з сином Каддафі.

Крім віце-президента SNC в скандалі виявився замішаний і колишній фінансовий оператор SNC Стефан Рой, який оплачував рахунки сина Каддафі в Канаді з особистих коштів, отримуючи потім відшкодування з боку компанії. Крім того, слідчі підозрюють, що відрядження Роя в Лівію восени 2011 р. могла використовуватися як прикриття для рятувальної операції сина Каддафі.

За неофіційними даними, Сааді Каддафі отримав притулок у Нігері.

Обсяг замовлень SNC щорічно оцінюється понад 7 млрд дол. Компанія веде роботи більш ніж в 100 країнах світу.

Читайте також: У Лівії затвердили новий склад уряду