ua en ru

Бюджетники в регіонах страждають від урядового варіанту децентралізації, - "Наш край"

Бюджетники в регіонах страждають від урядового варіанту децентралізації, - "Наш край"

Уряд не поспішає надавати громадянам реальну фінансову незалежність, що призводить до зростання заборгованості перед бюджетниками. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак, коментуючи заяву прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка про виділення 2 млрд грн для погашення заборгованості працівникам соціальної сфери.

Мазурчак вважає, що виділені Кабміном кошти не вирішать надалі проблем своєчасної виплати зарплат.

"Це гасіння пожежі, тоді як її причини не подолані", - підкреслив він. Політик вважає, що основна причина виникнення заборгованості перед працівниками соціальної сфери - половинчастий характер децентралізації.

"Без змін в Бюджетний кодекс і реального процесу децентралізації бюджетники, насамперед у маленьких містечках, і в подальшому ризикують отримувати зарплати з затримками. Громадам потрібно, нарешті, дозволити самим визначати, як і що фінансувати у своєму місті. Інакше ситуації, при яких Кабінет міністрів буде розподіляти кошти в ручному режимі, будуть повторюватися", - зазначив Мазурчак, підкресливши, що уряд не поспішає надавати громадам фінансову незалежність.

При цьому він заявив, що така ситуація вже призвела до катастрофи з фінансуванням дитячих садків, будинків культури та бібліотек в містах районного значення. Гроші там продовжують розподіляти призначені Києвом чиновники райдержадміністрацій.

"У переважній більшості вони не знають реальних проблем району. До того ж, не несуть відповідальності перед громадою", - заявив Мазурчак.

"Наша партія неодноразово звертала увагу київських чиновників на ці проблеми. Тому разове виділення коштів Кабміном проблему із затримками зарплат не вирішить - без системних змін борги будуть накопичуватися знову", - зазначив Мазурчак.

Тому партія "Наш край" виступила з вимогою до уряду розпочати системну децентралізацію, розробити і внести на розгляд Верховної Ради України зміни до Бюджетного кодексу, які розширять повноваження органів місцевого самоврядування та забезпечать гарантії повного фінансування потреб громад.

Нагадаємо, 13 вересня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що уряд виділить 2 мільярди гривень для допомоги районам, у яких не вистачає коштів на виплати заробітної плати для працівників бюджетної сфери. Заборгованість по зарплатах обіцяють погасити до кінця місяця.