ua en ru

Бюджет-2014 може остаточно знищити доступну медицину, - КПУ

Бюджет-2014, запропонований владою, продовжує "медичну реформу" і знищує доступну медицину. Без поправок Комуністичної партії України (КПУ).

Бюджет-2014, запропонований владою, продовжує "медичну реформу" і знищує доступну медицину. Без поправок Комуністичної партії України (КПУ), спрямованих на збільшення бюджетних асигнувань на медицину, цей документ приймати не можна. Таку заяву зробила народний депутат фракції КПУ, доктор медичних наук, професор Ірина Спіріна.

Парламентарій зазначила, що фінансування медицини необхідно збільшувати, як це роблять, наприклад, у США, де цей показник досягає майже 16% від ВВП, а це більше 2 трлн дол. В Україні ж на охорону здоров'я виділяється лише 10 млрд грн. Зрозуміло, що економічні можливості України і США непорівнянні, але і в процентному відношенні до ВВП Україна виділяє в кілька разів менше розвинених країн.

"Мало того, що таке фінансування знищує медицину і ставить народ на грань вимирання. У проекті бюджету-2014 влада пропонує ще й скоротити цю статтю витрат майже на 130 млн...", - констатувала Спіріна.

Інший принциповий момент, як зазначила нардеп, продовження експерименту над людьми, під прикриттям назвою "медична реформа", за допомогою якого влада намагається економити на здоров'ї громадян.

"Ось і в проекті бюджету-2014 ми бачимо продовження цього експерименту, покликаного зменшити державні витрати шляхом закриття лікарень, скорочення медичного персоналу і, фактично, ліквідації доступної медицини", - сказала вона.

Парламентарій зазначила показовий факт - на утримання МВС виділяється набагато більше державних грошей, ніж на медицину. А в бюджеті-2014 уряд взагалі пропонує збільшити спонсорування міліції з 16 млрд грн до 18,384. Водночас на лікування онкохворих дітей передбачена смішна сума 50 млн грн, що в 4 рази менше, ніж було рік тому. Це співвідношення витрат чітко показує пріоритети влади, для якої утримання поліцейського апарату в 367 разів важливіше дитячих життів.

В якості ще одного яскравого прикладу візьмемо витрати на оплату праці, прописані у проекті головного фінансового документа країни: МОЗ вони зростуть на 8,3%, для МВС - на 24,1%. Або видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв: для МОЗ - зростуть на 2,6%, для МВФ - на 16,8%.

"Загалом, в такому вигляді бюджет-2014 приймати не можна. В першу чергу держава повинна думати про здоров'я дітей, про своє майбутнє, а вже потім про відомства. Саме тому комуністи зараз проводять обговорення цього документа, щоб визначити його слабкі й сильні сторони, вимога партії до бюджету. Потім за результатами внутрішньопартійного референдуму фракція КПУ прийме рішення: підтримувати чи не підтримувати проект бюджету", - резюмувала Спіріна.