ua en ru

Бурбак: в новому Податковому кодексі зменшилось податкове навантаження на соціально незахищені верстви населення

Оновлений проект Податкового кодексу суттєво зменшує податкове навантаження на соціально незахищені верстви населення. Про це заявив голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак у середу в ефірі телеканалу "Україна".

"Уряд пішов на дуже великий компроміс разом з народними депутатами, які напрацьовували цей законопроект. Всі бачили, як пройшла дискусія в суспільстві. І декілька ставок було зменшено. Наприклад, ставка податку на прибуток була 20%, а наступного року буде 18%, а з 2017 року - 17%. Ставка податку на доходи фізичних осіб - 18% з наступного року, а через рік - 17%. Ставка ПДВ - 20% залишилась, але залишили 7% ПДВ на медичні препарати і залишили на один рік режим спеціального оподаткування (ПДВ) для аграріїв", - сказав він.

"Податкове навантаження суттєво зменшилось, і особливо це відчують незахищені верстви населення. Багаті почнуть платити більше", - наголосив Максим Бурбак.

Головні відмінності між урядовим законопроектом і комітетським, за його словами, - це дефіцит бюджету. В урядовому він складає 65 млрд грн, а в комітетському - 200 млрд грн.

"Ви знаєте, що Меморандумом про співпрацю з МВФ, який підписав і Президент, і Прем'єр-міністр, передбачено, що дефіцит наступного бюджету не повинен перевищувати 3,7% ВВП. Це передбачено урядовим законопроектом. Звідки взяти 200 млрд грн (дефіцит згідно комітетського варіанту закону), яких не буде вистачати, які будуть дефіцитом наступного бюджету? Це з утримання нашої армії, це з утримання Нацгвардії, це з підвищення соціальних стандартів? Звідки 200 млрд? Відповіді ми не почули", - наголосив Максим Бурбак.

Він також висловив впевненість, що голосування за Податковий кодекс і бюджет не буде довготривалим, оскільки на Національній раді реформ був погоджений варіант Податкового кодексу.

"Політичні сили повинні зрозуміти той рівень відповідальності, який стоїть перед ними", - підсумував Бурбак.