ua en ru

"БРСМ-Нафта" разом з представниками ЗМІ провела незалежну експертизу палива на АЗС

"БРСМ-Нафта" провела незалежну експертизу якості палива на одній із автозаправочних станцій компанії із залученням державного підприємства "МАСМА" та представників ЗМІ. Про це повідомляє прес-служба підприємства.

Повідомляється, що у ході прес-туру журналісти самі обрали АЗС, де фахівці держпідприємства взяли забір проб 6 видів палива для подальшого лабораторного дослідження. Експертизу пального буде проведено у визначеній представниками ЗМІ акредитованій лабораторії.

"Наразі держава ніяк не регламентує перевірку палива на АЗС. Тому, щоб наші споживачі були впевненні в якості палива на АЗС "БРСМ-Нафта" ми вже рік разом з Інститутом споживчих експертиз співпрацюємо в проекті "Якість під контролем". Для того, щоб бути упевненими, що не має, зокрема потрапляння води в резервуари чи зловживання персоналом тощо", - повідомив директор департаменту стратегічного маркетингу мережі "БРСМ-Нафта" Олександр Мельничук.

Для того щоб спростувати поширену в Інтернеті неправдиву інформацію щодо неякісного палива на АЗС "БРСМ-Нафта", компанія ініціювала прес-тур для всіх охочих ЗМІ з метою відкритої та незалежної перевірки палива.

Зокрема, в ході прес-туру журналісти самі обрали АЗС у місті Києва, де державне підприємство Науково дослідний інститут нафто-переробної та нафтохімічної промисловості "МАСМА" провело забір проб усіх видів палива.

"Сьогодні ми запросили фахівців держпідприємства "МАСМА" та провідних українських журналістів, щоб відкрито провести експертизу палива в мережі АЗС "БРСМ-Нафта". При цьому журналісти самі мали можливість обрати на якій АЗС буде проходити відбір та в якій лабораторії буде проводитися аналіз. Для нас це не принципово, бо ми впевненні в якості палива", - підкреслив Мельничук.

Після обрання АЗС за адресою Світла 1, представники ЗМІ разом зі спеціалістами "МАСМА" взяли на лабораторну експертизу 6 проб пального, що були представлені на станції.

"У ході перевірки пального використовуються лише скляні пляшки. З даної АЗС від "БРСМ-Нафта" ви відібрали по 5 літрів кожного з видів пального, як бензину так і дизельного палива. Загалом узято проби 6 видів пального. 5 літрів кожного з виду ми розлили по 5 пляшках і звісно опломбували. При цьому ми залишаємо по одній пляшці кожного виду пального нафтокомпанії. Щоб у разі будь-яких запитань можна було провести повторний аналіз проби, чи була можливість подати цю пробу до суду", - розповів провідний спеціаліст підприємства МАСМА Ігор Картун.

Подальші аналізи відібраного палива будуть проведені в акредитованій лабораторії, обраній присутніми при заборі проб представниками ЗМІ. Зокрема, буде проведено повну експертизу фізико-хімічних показників згідно з вимогами ДСТУ. Як повідомив спеціаліст "МАСМА", результати сьогоднішнього забору пального будуть відомі громадськості вже за 2-3 дні.

За словами директора інституту споживчих експертиз Юрія Чорнобривеця, наразі на ринку палива спостерігається не зовсім втішна ситуація. "Ми вже 11 років проводимо дослідження на найбільших автозаправочних станціях України. Наразі контроль за якістю паливо лежить лише на самих трейдерах, на їх совісті, оскільки держава самоусунулась від процесу контролю. Згідно з нашою статистикою, на сьогодні в Україні відсотків 30 палива фальсифіковано. Це стосується переважно провінції, регіонів".

Водночас за його словами, на прохання компанії "БРСМ-Нафта" протягом року Інститут постійно проводить перевірки АЗС компанії. Щомісяця перевіряється близько 15 автозаправочних станцій у довільному порядку без повідомлення керівництву компанії. За словами директора інституту, за рік жодних порушень якості палива згідно з вимогами ДСТУ України в мережі "БРСМ-Нафта" виявлено не було.