ua en ru

Британську дівчину відправили до в'язниці за "тролінг" самої себе у Facebook

Мешканку Великої Британії, яка відправляла сама собі образливі повідомлення у Facebook, засудили до 20 місяців тюремного ув'язнення.

Мешканку Великої Британії, яка відправляла сама собі образливі повідомлення в соціальній мережі Facebook, засудили до 20 місяців тюремного ув'язнення. Про це повідомляє газета The Independent.

Суд встановив, що 24-річна Мішель Чепман (на фото) створила у Facebook кілька підроблених акаунтів, використовуючи імена свого батька і прийомної матері. Після цього вона почала від особи мачухи "тролити" саму себе, відправляючи собі повідомлення "вкрай безстороннього сексуального характеру".

Після того, як подібних повідомлень накопичилося досить багато, дівчина звернулася до поліції. У правоохоронних органах скаргу Чепман на "тролінг" з боку батьків сприйняли з усією серйозністю - батька і прийомну матір дівчини затримали. Пізніше їм було винесено попередження. Розкрити обман вдалося тільки після перевірки акаунтів, що ведуться від особи батьків (обидва вони виявилися зареєстровані з комп'ютера Мішель Чепман).

Зі слів судді Харві Кларка, який займався розглядом справи, дії Чепман завдали її батькам серйозну психологічну травму. Адвокат Чепмен Мартін Пірс, своєю чергою, назвав вердикт несправедливим. За його словами, дівчина страждає психічним розладом, а здійснений нею вчинок є "закликом про допомогу".

Мішель Чепман вже зверталася до поліції зі скаргами на прийомних батьків у 2009 р. Тоді вона також від особи названої матері відправляла самій собі погрози і образи в Інтернеті, але встановити, що робить це саме вона, не вдалося.

Закон, спрямований на боротьбу із "тролінгом" у Мережі, був прийнятий у Великій Британії у 2012 р. Згідно із законом, інтернет-провайдери зобов'язані надавати поліції особисті дані користувачів, що поширюють у соцмережах погрози і образливі повідомлення. При цьому санкція суду для запиту подібних відомостей правоохоронним органам не потрібна.

У 2013 р. за цим законом було засуджено жителя Ньюкасла Ріса Елліотта. Його засудили до двох років і чотирьох місяців позбавлення волі за погрозу "вбити сотні людей в американській школі". Пости публікувалися Елліоттом за допомогою фальшивого акаунта у Facebook. Як стверджував Елліотт, він збирався відібрати у свого батька пістолет, вбити його, а потім приїхати в одну зі шкіл і вбити там якомога більше людей. Пізніше сам британець пояснив свої пости бажанням пожартувати.

Тим не менше, справа Мішель Чепмпан стала першим випадком у Великій Британії, коли "тролінг" засудженого був спрямований проти нього самого.