ua en ru

Британський мінфін оцінив збиток від можливого виходу з ЄС

Британський мінфін оцінив збиток від можливого виходу з ЄС Фото: Великобританія

Очікується, що скорочення ВВП буде еквівалентно падінню річного доходу кожної британської сім'ї на 4,3 тисячі фунтів

Міністерство фінансів Великобританії стверджує, що у випадку виходу з Євросоюзу (ЄС) доходи казни до 2030 року скоротяться на 6%. Такий прогноз автори 200-сторінкової доповіді, яка поки офіційно не опублікована, призводять, виходячи з варіанта, при якому Євросоюз заключить з Великобританією таку ж торгову угоду, як з Канадою, передає ВВС.

Очікується, що в цьому випадку скорочення ВВП буде еквівалентно падінню річного доходу кожної британської сім'ї на 4,3 тисячі фунтів (приблизно 6 тисяч доларів).


При цьому зазначається, що укладення торгового договору з Євросоюзом у разі виходу з нього буде для Великобританії не самим вигідним, але і не самим сценарієм програшним.

Найбільш вигідним автори доповіді вважають "норвезький" варіант, а самим незручним – "російський". "Канадський" був обраний для найбільш ретельного аналізу саме тому, що вважається середнім по вигоді.

При цьому в доповіді зазначається, що навіть при виборі найбільш вигідного, "норвезького" варіанту торгівлі з ЄС, британська економіка після виходу з Євросоюзу все одно понесе істотні збитки.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Шотландія повинна мати право провести референдум про незалежність, якщо Великобританія вийде з Європейського союзу.