ua en ru

Британська влада схвалила поглинання телеканалу BskyB компанією News Corporation за 12,7 млрд дол

Очолювана медіамагнатом Рупертом Мердоком News Corporation домоглася від британської влади права поглинути телемовних мережа British Sky Broadcasting (BskyB). Для цього Р.Мердоку довелося відмовитися від контролю над національним 24-годинним телеканалом Sky News. Купівля BskyB попередньо оцінюється в 12,7 млрд дол., пише РБК daily.
Щоб викупити 61% акцій BskyB, корпорація Р.Мердока (її частка в цій британській компанії 39%) має намір перетворити збитковий, але впливовий Sky News у публічну компанію. Акції нової фірми будуть розподілені між акціонерами BskyB, при цьому News Corp. залишить у себе 39,1% акцій. За даними Reuters, Р.Мердок зобов'язується передати компанії право на використання бренду Sky News і компенсувати фінансові втрати протягом декількох років. Більшість у правлінні каналу складуть "незацікавлені директори", крім того, буде призначено незалежного голова, говориться в заяві британського регулятора в сфері телекомунікацій Ofcom.
Раніше зелене світло угоді дала Єврокомісія, проте британський уряд і Ofcom взяли тайм-аут для повного аналізу наслідків поглинання найбільшого комерційного телеоператора для національного медіаринку. News Corp. вже займає третину національного газетного ринку, який включає в себе ряд ключових видань Великобританії: Sun, News of the World, Times і Sunday Times.
Втім, нинішнє добро від влади Великобританії ще не ставить крапку в цій історії. Справа в тому, що група британських медіакомпаній, в тому числі BT Group, Guardian Media Group, Associated Newspapers, Trinity Mirror, Northcliffe Media і Telegraph Media Group, як і раніше незадоволена пропозицією Р.Мердока і збирається опротестувати рішення уряду.
Як би там не було, останнє слово за радою директорів BskyB, який повинен схвалити поглинання. Передбачається, що переговори з приводу умов продажу BskyB триватимуть два тижні.
За даними Ofcom, у разі придбання BskyB компанія News Corp. збільшить постійну новинну аудиторію з 31 до 51%. У минулому році кількість передплатників каналу склала 10 млн чоловік.