ua en ru

Британські регулятори посилять контроль у сфері злиттів і поглинань банків країни

Сфера злиттів і поглинань британських банків повинна краще контролюватися, а головні виконавчі директори кредитних організацій - нести велику персональну відповідальність за зроблені в цій області дії. До такого висновку прийшли експерти Британської служби фінансового нагляду (FSA), що оприлюднила сьогодні доповідь про результати розслідування вимушеної націоналізації одного з найбільших банків країни Royal Bank of Scotland (RBS) під час фінансово-економічної кризи в 2008 р.
Як наголошується в доповіді FSA обсягом 452 сторінки, топ-менеджери RBS (зокрема колишній виконавчий директор Фред Гудвін) несуть найбільшу відповідальність за те, що трапилося з банком, який вдалося врятувати в 2008 р. тільки за допомогою виділеної урядом підтримки в 45 млрд фунтів стерлінгів (70 млрд дол.). Одночасно британський регулятор визнав, що також несе частину провини за вимушену націоналізацію RBS. Так, FSA повідомила, що її власні дії в часи кризи були "неадекватними і неефективними". У доповіді також міститься критика позиції колишнього прем'єр-міністра країни Гордона Брауна, який заохочував режим "легкої руки" регулятора.
Доповідь підтвердила припущення, які з'явилися раніше, про те, що колишнє керівництво RBS не може бути притягнуто до відповідальності, незважаючи на ряд серйозних проступків і "поганих" рішень, у зв'язку з відсутністю фактичного свідоцтва кримінального діяння. Однак колишні топ-менеджери кредитної організації все ж можуть бути покарані, наприклад через заборону на зайняття посади виконавчого директора в майбутньому, зазначає FSA. Для цього потрібно внести поправки в законодавство.
За словами голови управління з фінансових послуг Адер Тернер, ініціатива FSA передбачає, що керівництво банку має нести особисту фінансову відповідальність у разі банкрутства кредитної організації. "Коли справи в банку йдуть погано, то керівництво системоутворюючої кредитної організації готове швидше зруйнувати всю економіку країни, ніж поставити під удар інтереси акціонерів. У минулому ми не повною мірою усвідомлювали це", - сказав Тернер.
На думку FSA, покупка RBS активів нідерландського ABN AMRO в 2007 р. за 16 млрд євро була однією з найбільших помилок керівництва банку. "Рішення про купівлю активу такої вартості при мінімальній процедурі due diligence передбачало такий високий ступінь ризику, що воно заслуговує критики як велика авантюра", - вважає Тернер. В майбутньому для того, щоб провертати такі операції банки повинні будуть отримати не тільки схвалення регулятора, але і ради незалежного консультанта, чия зарплата не залежить від успішності транзакції, додав він.
Нагадаємо, 9 жовтня 2007 р. консорціум трьох банків на чолі з RBS (до нього входили також Fortis і Santander) здобув перемогу в боротьбі з британським Barclays за нідерландський банк ABN Amro. Кредитна організація була куплена за 49 млрд фунтів стерлінгів, при цьому велика частина цієї суми (93%) виплачувалася грошовим засобами. У розпал кризи в жовтні 2008 р. банк залишився без грошей, і уряд Великобританії змушений був націоналізувати банк, який тепер на 83% належить державі.