ua en ru

Британська BP очікує перші постачання газу в Європейський союз в 2019 році

Британська нафтогазова компанія BP Plc почне другий етап розвідки газоконденсату на шельфі Шах-Деніз у Каспійському морі в 2018 р., а перші поставки палива в Європейський союз очікуються в 2019 р. Про це заявили в Державній нафтовій компанії Азербайджану, повідомляє Bloomberg.

"Партнери по проекту, в тому числі Державна нафтова компанія Азербайджану, приймуть остаточне рішення про інвестування в проект в жовтні", - повідомив віце-президент азербайджанської державної газової компанії Socar Ельшад Насиров.

Лондонський представник компанії BP Тобі Одон також підтвердив, що вони збираються добути перший газ на шельфі Шах-Деніз в 2018 р.

Як відомо, країни ЄС прагнуть диверсифікувати свої джерела газу, щоб знизити залежність від газу з Росії, поставки якого через територію України кілька разів переривалися.

Передбачається, що газ з родовища Шах-Деніз буде транспортуватися в Європу з Баку по Південно-Кавказькому трубопроводу до кордонів Туреччини, а далі - по Трансанатолійскому газопроводу (TANAP), будівництво якого заплановане на 2014 р.

Насиров відзначив, що компанія Socar готова витратити від 40 млн до 45 млн дол. на розвиток гілки Nabucco, яка дозволила б транспортувати газ від турецького кордону до ЄС.

За його словами, партнери будуть вибирати спосіб транспортування газу в червні.

Читайте також: BP підписала угоду про експорт газу з США