ua en ru

Британська армія завершила очищення Солсбері від "Новачка"

Британська армія завершила очищення Солсбері від "Новачка" Ілюстративне фото (twitter.comWPLGLocal10)

Всього в місті було виявлено 12 місць, заражених нервово-паралітичним агентом

Армія Великобританії завершила очищення міста Солсбері від хімічної речовини "Новачок", використаної при замаху на Сергія і Юлію Скрипалів. Про це повідомляє BBC.

Повідомляється, що майже рік роботу над дезактивацією Солсбері проводили від 600 до 800 військовослужбовців військ від хімічної, біологічної і радіологічної захисту. Всього в місті було виявлено 12 місць, заражених нервово-паралітичним агентом. Зокрема, отруйна речовина була знайдена в будинку сержанта-детектива Ніка Бейлі, який проводив обшук у будинку Скрипаля.

"Новачок" - це, ймовірно, один з найбільш небезпечних хімічних речовин, відомих на сьогоднішній день. Достатньо лише невеликої її кількості, при цьому він дуже швидко поширюється", - зазначив генерал-лейтенант Тайрон Эрч.

Нагадаємо, третій російський офіцер ГРУ, який знаходився в Британії в момент отруєння Сергія і Юлії Скрипалів "Новачком" у березні 2018 року, прибув до Болгарії за кілька днів до отруєння підприємця Еміліана Гебрева в 2015 році.

Поліція Британії опублікувала нові відеозаписи, що пов'язані з отруєнням колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки в британському Солсбері.

Раніше в розслідуванні Bellingcat було встановлено особу "Руслана Боширова", одного з двох співробітників ГРУ, обвинувачених в отруєнні Скрипалів. Як відзначає видання, в пошуку допоміг сайт військового училища, що опублікував список своїх випускників, які стали "Героями Росії". Серед них був Анатолій Чепіга. Виписка з системи "Російський паспорт" 2014 року підтвердила цю гіпотезу.