ua en ru

Британія може підписати з Україною угоду про ЗВТ у середині 2019 року

Британія може підписати з Україною угоду про ЗВТ у середині 2019 року Фото: Наталія Галібаренко (uacrisis.org)

Угода про Асоціацію з ЄС, яка зараз регулює відносини України та Британії, втратить свою чинність

Британія може підписати з Україною двосторонню угоду про зону вільної торгівлі в середині 2019 року. Про це повідомила посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко, передає кореспондент РБК-Україна.

Вона зазначила, що британці спеціально запровадили перехідний період до кінця 2020 року якраз для того, щоб почати "переводити все на двосторонні рейки".

"Дуже часто є таке сприйняття, що з березня 2019 року все зупиниться, і більше не буде діяти європейське законодавство, і перестане діяти спільний ринок. Це зовсім не так. Тобто, британці спеціально запровадили перехідний період до кінця 2020 року. Тобто, якраз для того, щоб почати переводити все на двосторонні рейки. Це дуже раціональний підхід. Тому що тільки двосторонніх угод, яких треба перепідписати - біля 200. Тобто, у нас так само постане питання, що між нами повинна існувати нова двостороння угода. Адже Угода про Асоціацію з ЄС, яка зараз регулює наші відносини (України та Британії, - ред.) втратить свою чинність", - повідомила Галібаренко.

За її словами, двосторонню угоду між Україною та Британією заплановано підписати в середині 2019 року.

"Звичайно амбітна мета британців у тому, щоб ми взагалі на середину наступного року мали фінальний текст. Чесно кажучи, я сумніваюся, що це відбудеться так швидко. Тому я все-таки націлюю на те, що у нас є перехідний період, і давайте на нього орієнтуватись", - повідомила Галібаренко.

Нагадаємо, як писало РБК-Україна раніше, віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе обговорила з міністром з питань оборони Великобританії перспективи спільного виробництва зброї. У ході зустрічі сторони обговорили перспективи спільного виробництва зброї і військової техніки на території України за участю британських компаній.

Глава МЗС Великобританії Джеремі Хант збирається закликати країни Євросоюзу ввести проти Росії більш жорсткі санкції, ставши "пліч-о-пліч" із США.