ua en ru

Британець Енді Маррей став переможцем Вімблдону-2013

Британський тенісист Енді Маррей зняв давнє прокляття Вімблдонського турніру, через яке місцеві спортсмени ніяк не могли виграти змагання в чоловічому одиночному розряді.

Британський тенісист Енді Маррей зняв давнє прокляття Вімблдонського турніру, через яке місцеві спортсмени ніяк не могли виграти змагання в чоловічому одиночному розряді.

Для цього чинному олімпійському чемпіону довелося обіграти серба Новака Джоковича у фіналі.

Матч вийшов для Маррея несподівано легким за рахунком - в усякому разі, мало хто очікував, що британець отримає перемогу в трьох сетах. І проте він це зробив, привівши в екстаз манірну англійську публіку.

У першому сеті йшла безкомпромісна боротьба. Тенісисти легко віддавали свою подачу і нав'язували боротьбу на чужій, і в цій дуелі трохи краще проявив себе Маррей - 6:4. Друга партія вийшла ще більш захоплюючою. Нолі повів з рахунком 4:1, а за такої переваги серб програє дуже рідко. Але Маррей, який минулого літа виграв у Джоковича у фіналі Олімпійських ігор, зціпив зуби і став показувати теніс, від якого дух захоплювало. Англійські вболівальники, вже було "поховали" свого улюбленця, не вірили своїм очам - великий Джокович віддавав гейм за геймом, а незабаром він віддав і сет - 5:7. Третя партія, що стала останньою, теж проходила спочатку при сценарії, який влаштовував Новака - серб вів з рахунком 4:2, але знову не втримав переваги, хоча, здавалося б, спортсмен такого рівня зобов'язаний робити висновки і вносити корективи в гру.

Трьохсетовий поєдинок зайняв три години. Серб реалізував 4 з 13 брейків, тоді як його суперник - 7 з 17. Також Джокович набагато гірше Маррея діяв на першій подачі, вигравши на ній дещо більше половини очок (проти 72% у шотландського тенісиста).

"Сьогодні був неймовірно важкий матч. Я вже багато разів грав з Новаком. Коли всі інші здаються, він продовжує боротися, навіть коли це майже безнадійно. Так було і цього разу. Саме тому мені було важко. І так - я, звичайно, розумів, що всі сьогодні хочуть побачити переможцем Вімблдону британця. Сподіваюся, всім сподобалося, як це відбулося", - заявив після матчу Маррей.

Треба сказати, що Енді, розтрощивши Джоковича, виглядав найщасливішою людиною на світі. Яким був в 1936 році його співвітчизник Фред Перрі.

Вімблдон. Призовий фонд - 35430500 доларів. ATP. Фінал

Енді Маррей (Великобританія, 2) - Новак Джокович (Сербія, 1) - 6:4, 7:5, 6:4