ua en ru

Бразилія і Китай уклали угоду про валютні свопи загальним обсягом близько 30 млрд дол

Бразилія і Китай уклали угоду про валютні свопи загальним обсягом 60 млрд бразильських реалів, або близько 190 млрд юанів (близько 30 млрд дол.). Договір був підписаний у ході зустрічі прем'єра Держради КНР Вень Цзябао і президента Бразилії Ділми Руссефф, передає "Россия24".

Угода стала частиною великого договору про розвиток міжнародної торгівлі, розрахованого на 10 років. Валютний своп дозволять країнам збільшити фінансові ресурси, що корисно в період фінансових негараздів. За допомогою подібних угод країни сподіваються уникнути повторення подій 2008 р., коли обсяг світової торгівлі різко впав, коли пересохла доларова ліквідність.

Однак ці інструменти поки що рідко використовуються. Поки лише Гонконг в 2010 р. вдався до укладеного раніше угоди, коли відчув сильний недолік в юанях.

Китай вже давно прагне розширити сферу застосування своєї валюти, просуваючи ідею перетворення юаня у світову резервну валюту. До справжнього моменту КНР уклала близько 20 подібних договорів з різними країнами майже у всіх регіонах світу.

Напередодні заступник міністра економічного розвитку РФ Станіслав Воскресенський в інтерв'ю агентству Bloomberg на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, заявив, що країни БРИКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР) почали розробку плану створення системи валютних свопів, аналогічної Чіангмайской ініціативи в Азії. Конкретні пропозиції будуть представлені міністрами фінансів БРИКС на зустрічі в ПАР у березні 2013 р.

Чиангмайская ініціатива - укладена у березні 2010 р. угоду про створення системи багатосторонніх валютних свопів, здійснюваних на основі взаємної домовленості між країнами групи "АСЕАН + 3". Ініціатива об'єднує 10 країн-членів АСЕАН (Індонезію, Малайзію, Філіппіни, Сінгапур, Таїланд, Бруней, В'єтнам, Лаос, М'янма та Cambodia) і трьох основних торговельних партнерів асоціації, розташованих на північ від цих країн: Китай (включаючи Гонконг), Японію і Південну Корею.