ua en ru

BP Plc має намір продати нафтогазові активи в Пакистані гонконгській UEG за 775 млн дол

Британська нафтова компанія BP Plc досягла угоди з продажу практично всіх своїх нафтогазових активів у Пакистані гонконгській інвестиційній групі United Energy Group Limited (UEG) за 775 млн дол. Як повідомляється, UEG виплатить всю суму грошовими коштами. Про це йдеться в опублікованих сьогодні матеріалах британської компанії. У ВР також відзначили, що продажу підлягають 9 видобувних і розвідувальних блоків в пакистанській провінції Сінд, а також 4 розвідувальних блоку на шельфі в Аравійському морі, повідомляє РБК.

В даний час дані активи належать відразу декільком "дочкам" британської компанії - BP Pakistan Exploration and Production Inc., BP Pakistan Inc. і BP Exploration Alpha Ltd. Обсяг видобутого BP на даних родовищах сировини досягає 35 тис. бар. нафтового еквівалента на день. Завершення транзакції намічене на I півріччя 2011 р.

У матеріалах BP також наголошується, що сьогоднішня угода з гонконгської інвестиційною компанією є частиною масштабної програми розпродажу бізнесу британського нафтового гіганта, оголошеної ще в липні 2010 р. Тоді британська компанія зобов'язалася виручити за рахунок "скидаються" активів 30 млрд дол. до кінця 2011 р. Не рахуючи оголошених сьогодні угод, дана цифра вже досягла позначки в 21 млрд дол При цьому продаж пакистанських блоків, згідно з матеріалами компанії, послужить збільшенню запасів ліквідності BP.

BP розпродає активи для відшкодування дійсних та потенційних витрат по аварії в Мексиканській затоці. Остання угода відбулася в кінці жовтня, коли BP досягла домовленості з продажу часток у чотирьох нафтогазових родовищах на шельфі Мексиканської затоки японської Marubeni Oil and Gas за 650 млн дол.

Після аварії, що сталася у квітні ц.р., ринкова капіталізація британської корпорації впала приблизно на 40%. 27 липня BP повідомила про чисті збитки за II квартал 2010 р. у розмірі 17 млрд дол., які пояснюються тим, що за звітний період компанія зарезервувала на майбутні витрати у зв'язку з нафтовою катастрофою близько 30 млрд дол.

Екологічна катастрофа біля узбережжя США почалася 20 квітня 2010 р. з вибуху метану на буровій платформі Deepwater Horizon, яка перебувала під управлінням BP. В результаті НП загинули 11 робітників. Через 2 дні платформа затонула, а з пошкодженої свердловини на глибині 1,5 км почала витікати нафта. У середині липня витік вдалося зупинити, однак за час аварії у води Мексиканської затоки вилилося близько 5 млн бар. нафти. За даними урядових експертів США, близько 74% вилилася нафти видалено з екосистеми шляхом збору її з поверхні води і на узбережжі, а також завдяки природним факторам. За останніми даними, витрати британської BP Plc., Понесені у зв'язку з аварією, досягли 8 млрд дол. За оцінками аналітиків, аварія в кінцевому рахунку обійдеться BP в десятки мільярдів доларів.