ua en ru

Бойкот Євро-2012 в Україні може призвести до обрання Києвом іншого зовнішньополітичного курсу, - Коморовський

Президент Польщі Броніслав Коморовський вважає, що заклики бойкотувати Євро-2012 в Україні - цілком неадекватні, і можуть призвести до обрання Києвом іншого, неєвропейського зовнішньополітичного курсу. Про це повідомляє "Польське радіо".

Коморовський у середу, 3 травня, в інтерв'ю польському телебаченню нагадав, що в історії двічі оголошувався бойкот Олімпійських ігор: в Москві та Пекіні. "Але це був наслідок війни, яку СРСР оголосила Афганістанові, та наслідок кривавого придушення боротьби за свободу Тибету, де лилася кров, де були масові арешти, в'язниці тощо. Ситуація в Україні такою не є. Ми всі це досконало відчуваємо, отже можна здогадуватися, що існують якісь зовсім інші розрахунки", - заявив Президент Польщі.

Глава держави визнав, що він багато разів розмовляв з Президентом України Віктром Януковичем, попереджуючи його про можливі наслідки арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Президент розповів, що порекомендував Януковичу провести зміну законодавства, аби політична відповідальність в Україні трактувалася інакше, аніж кримінальна.

Коморовський підкреслив, що "Євро-2012 не є власністю того чи іншого українського політика, а шансом для всього народу, для української держави - показати себе з кращого боку".

Польський очільник наголосив, що бойкот української частини Євро-2012 зашкодить також і Польщі.

Президент нагадав, що організація чемпіонату Європи Україною та Польщею мала бути жестом, підтверджуючим бажання Києва інтегруватися із західним світом. Коморовський додав, що "зіпсуття цього механізму" може призвести до обрання Києвом іншої дороги.

Нагадаємо, що у зв'язку із справою Юлії Тимошенко частина політиків Німеччини, Голландії та Австрії бойкотуватимуть матчі Євро-2012 в Україні. До України не приїде також голова Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу. Поки що останньою до країн, що заявили про бойкот Євро-2012, приєдналась Бельгія.