ua en ru

Бойко пов'язує проблеми з розрахунками за російський газ з Євромайданом

В.о. віце-прем'єр-міністра України Юрій Бойко пов'язує проблеми з розрахунками за російський газ з Євромайданом.

В.о. віце-прем'єр-міністра України Юрій Бойко (на фото) пов'язує проблеми з розрахунками за російський газ з Євромайданом. Про це він повідомив сьогодні під час візиту на ВАТ "Турбоатом", передає прес-служба Харківської ОДА.

"В останні 2 місяці перестали надходити розрахунки за газ, особливо з боку тих регіонів, де сьогодні "ліквідована" влада та створені народні ради. Від них зараз гроші практично не надходять. Тільки за січень заборгованість за газ зросла на 4 млрд грн, що, звичайно, ставить у скрутне становище НАК "Нафтогаз України" в частині розрахунків з російськими партнерами", - зазначив Бойко.

Він додав, що зараз проводиться робота для вирішення даної проблеми.

"Важливо зрозуміти тим, хто керує обласними адміністраціями в Західній Україні, що настане час, коли потрібно буде розраховуватися", - наголосив Бойко.

Нагадаємо, політичну нестабільність назвав винятковою причиною валютних коливань в Україні в.о. прем'єр-міністра Сергій Арбузов.

"Політична нестабільність тисне на ринок готівкової валюти. Є напруженість, незважаючи на відсутність економічних підстав до цього... платіжний баланс за минулий рік - його сальдо позитивне і становить 2 млрд дол. Нагадаю, у 2012 р. сальдо було мінус 4 млрд дол. У минулому - 2 млрд дол.", - зазначив на учорашньому засіданні уряду Арбузов.

При цьому Національний банк України вважає керованою ситуацію на валютному ринку. Про це в четвер на прес-конференції повідомив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький. На його думку, ситуативні чинники, передусім політичні, які вплинули на падіння курсу гривні, незабаром відійдуть на другий план. "Чим швидше буде нормалізація інших сегментів внутрішньополітичної ситуації, тим швидше буде процес перекуповування валюти замінений процесом перепродажу", - наголосив радник глави НБУ.