ua en ru

Бойко, Світлична та Кернес - лідери громадської думки в Харківській області, - опитування

Бойко, Світлична та Кернес - лідери громадської думки в Харківській області, - опитування Ілюстративне фото (pixabay.com)

Дослідження соціально-політичної ситуації в Харківській області провели у вересні 2018

Голова Харківської ОДА Юлія Світлична, мер Харкова Геннадій Кернес і нардеп Юрій Бойко - лідери громадської думки в Харківській області. Про це свідчать результати дослідження "Соціально-політична ситуація в Харківській області: вересень, 2018", передає РБК-Україна.

Дослідження соціально-політичної ситуації в Харківській області у вересні 2018 провели спільно Український інститут соціальних досліджень імені О.Яременка, Центр соціальних і маркетингових досліджень SOCIS та Центру "Соціальний моніторинг".

"На запитання, кому з місцевих лідерів респонденти віддали б перевагу, найбільшу підтримку отримала Юлія Світлична – 37,4% підтримки (29,0 – в Харкові і 46,1 – в області). На другому місці – Геннадій Кернес, 33,1%. Далі у рейтингу – Євген Мураєв, якому віддали б перевагу 8,1% опитаних, і Олександр Фельдман – 7,1%", – говориться в дослідженні.

Як зазначив під час презентації результатів дослідження керівник центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов, в Харківській області 2/3 голосів контролюють голова ОДА Юлія Світлична і мер Харкова Геннадій Кернес.

"Світлична та Кернес сьогодні мають найбільший вплив у регіоні. У голови ОДА багато реалізованих проектів – побудовані школи, початок будівництва онкодиспансеру та завершення будівництва філармонії. Вона проводить прийоми на підприємствах і часто спілкується з людьми. До Кернеса вже звикли жителі міста, його підтримка – певна традиція", – зазначив Андрій Золотарьов.

Також соціологи вказують на високу підтримку лідера опозиційного блоку Юрія Бойка в Харківській області.

"14,8% від усіх респондентів віддали б голоси за Юрія Бойка (в Харкові – 13,9%, в області без міста – 15,7%), 7,9% – за Вадима Рабіновича (в Харкові – 9,9%) і 7,2% за Володимира Зеленського (в Харкові – 7,3%), за Тимошенко – 7,0% (у Харкові – 7,1%), за Петра Порошенка – 6,4% (в області без Харкова – 8,5%). Цікаво, що в районах і містах Харківської області (без м. Харкова) лідерство у Бойка (15,7%), друге місце посідає Петро Порошенко – 8,5%, третій – Зеленський (7,0%)", – зазначають соціологи.

"Опозиційний блок" в Харківській області станом на вересень має також високу підтримку серед політичних партій на виборах у Верховну раду.

"Найвищу підтримку серед партій сьогодні в Харківській області має "Опозиційний блок" – за нього готові голосувати 15,5% респондентів з усіх опитаних (14,5 – в місті Харкові та 16,5 – в області без урахування міста). 7,5% – готові голосувати за партію "За життя", 7,3% – за "Батьківщину", 7% – за партію Володимира Зеленського "Слуга народу", 6,5% – за БПП "Солідарність". В області без урахування міста у президентської партії підтримка вище – 8,4%", – повідомляється в дослідженні.

Польова частина опитування щодо соціально-політичної ситуації в Харківській області проводилася з 11 до 24 вересня 2018 року. Всього було опитано респондентів 7998. Стандартні відхилення при достовірних 95 відсотках і співвідношенні змінних від 0,1:0,9 до 0,5:0,5 становлять 0,67–1,12 відсотка. Рівень досяжності респондентів (response rate) становить 68%. Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондента.