ua en ru

Бондар: Україна повинна "злізти з голки" МВФ та йти власним шляхом розвитку

Бондар: Україна повинна "злізти з голки" МВФ та йти власним шляхом розвитку Фото: Віктор Бондар (vidrodzhennya.org.ua)

У "Відродженні" розкритикували заяву представника МВФ в Україні

Народний депутат, голова партії "Відродження", співголова депутатської групи Віктор Бондар назвав висловлювання представника Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Йоста Люнгмана щодо заробітної плати українців "гірким жартом" над тими, хто ще вірить в Україну, працюючи і створюючи її ВВП. Про це нардеп сказав, коментуючи виступ глави представництва МВФ в Україні, передає прес-служба "Відродження".

"МВФ спокійно спостерігає за зростаючою деіндустріалізацією України, потужною інтервенцією зарубіжної продукції на наші ринки, мізерними квотами на продаж українських товарів до Європи, фактичною відсутністю західних інвестицій та іншими процесами, які визначають економіку країни. Але при цьому МВФ надзвичайно стурбувалося намірами підняти зарплату українцям, стверджуючи, що це негативно вплине на українську економіку. Це сигнал для тих, хто збирається поповнити лави трудової міграції, що й без того набуває в нас катастрофічних масштабів. Це ще один приклад того, що Україна повинна врешті-решт злізти з фінансової голки МВФ, позбутися його диктату, перестати сліпо дотримуватися порад кредиторів. Ми мусимо йти власним шляхом, опираючись на ресурси України і використовуючи можливості, які дає співпраця з Заходом, керуючись економічним націоналізмом, прагматизмом і здоровим глуздом", – підкреслив нардеп.

На думку Бондаря, рекомендації зарубіжних партнерів зводяться лише до того, що українці повинні економити на всьому, аби виплачувати відсотки за кредити МВФ.

"Все, що цікавить МВФ, – це бажання і надалі заробляти на Україні, виділяючи кредити. Всі їхні рекомендації зводяться до урізання пільг українцям і скорочення державних зобов’язань у соціальній сфері, нескінченного підвищення комунальних тарифів і запровадження нових податків для населення, підвищення пенсійного віку тощо. Здоровий глузд підказує, що все має бути інакше. Саме зростання економіки і, відповідно, зарплат мусить бути головною метою влади. Спочатку – інвестиції, виробництво, робочі місця і податки, затим на основі цього – підвищення загального добробуту населення. Але цього точно немає у планах МВФ", – вважає Бондар.

Нагадаємо, раніше постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив, що у влади України велика спокуса дуже швидко збільшити зарплату, але це буде погано відбиватися на зростанні економіки.

Він зазначав, що Міжнародний валютний фонд виступає за збільшення зарплат українців тільки відповідно до зростання продуктивності праці, так як більш високі темпи позначаться негативно на зростанні економіки.